Τρεις εγκλωβισμένοι διεσώθηκαν, χθες, Τετάρτη, (15-02-2023), εννέα ολόκληρες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στην μητροπολιτική περιοχή της Χατάι που επλήγη βαρύτατα.

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε από αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Αργεντινής στην Τουρκία σύμφωμα με το υπουργίο Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Όπως επισήμαναν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο: «Η διάσωσή τ κατορθώθηκε «εννιά ημέρες έπειτα από την καταστροφή» από την οποία προκλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι και  αναρίθμητοι τραυματισμοί και εκτοπίσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της διπλωματίας της Αργεντινής, οι άνθρωποι που διασώθηκαν χθες ήταν δυο ενήλικοι κι ένα παιδί, στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων.

Η Αργεντινή «μοιράζεται την υπερηφάνεια και τη χαρά της για το γεγονός πως η είδηση αυτή, εν μέσω της τεράστιας τραγωδίας, μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τη ζωή, την αλληλεγγύη και την ελπίδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι διασώστες που συμμετέχουν στην αποστολή ανήκουν στην υπηρεσία διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (υπάγεται στο ΥΠΕΞ) της Αργεντινής, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στο εθνικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου (υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας).

Ο κ. Καφιέρο εξήρε μέσω Twitter τον «επαγγελματισμό» και την «αλληλεγγύη» της αποστολής της Αργεντινής στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua