Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη με τις οποίες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και αν δεν είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του κινείται με τροχιά πρωτιάς, ωστόσο «προσωπική μου άποψη είναι, και αυτό εισηγούμαι και στο κόμμα μου, πως εάν οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι και το επιτρέψουνε, ναι, εάν υπάρχει το άθροισμα εδρών (σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με άλλα κόμματα που θα έχουν μπει στη Βουλή), θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση, και σε αυτό νομίζω δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Και με αυτή την έννοια, προφανώς όποιος συγκροτεί κυβέρνηση είναι ο νικητής».

Το απόσπασμα: 

Η αντίδραση της ΝΔ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ που μέσω ανακοίνωσής της σημειώνει: «Ούτε 24 ώρες αφότου ο κ. Τσίπρας απέκλεισε εκ νέου το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, ο κ. Σκουρλέτης σε άλλη γραμμή δηλώνει ότι αν βγαίνουν οι συσχετισμοί μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος. Δηλαδή, ένα σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκη, ΚΚΕ. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πρόγραμμα έχει, ούτε πρόταση διακυβέρνησης». Και καταλήγει: «Υπάρχει κάτι, πάντως, στο οποίο συμφωνούν στην Κουμουνδούρου: η σταθερή ανάγκη τους για την καρέκλα».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε λόγο για «πολιτική τερατογένεση» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα ήταν βιώσιμη μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.