Σε νέες κυρώσεις προς την Ρωσία προσανατολίζονται οι «27» τις ΕΕ, λίγες εννέα μόλις ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις που θα αφορούν σε πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα αλλά και σε ακόμη τέσσερις ρωσικές τράπεζες.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους προπαγανδιστές του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό», είχε προσθέσει.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να σείουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε αναφέρει η φον ντε Λάιεν.

Μετά από αυτό η Κομισιόν έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένων τωνAlfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Το καουτσούκ και η άσφαλτος θα προστεθούν στον κατάλογο με τα ρωσικά προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύσει και την αραβική υπηρεσία του Russia Today στο έδαφός της, σύμφωνα με πηγές από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Στον κατάλογο των ρωσικών προϊόντων που θα επιβληθούν κυρώσεις επίσης περιλαμβάνονται  τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι θερμοκάμερες, τα βαρέα οχήματα καθώς και το αλουμίνιο και ο χάλυβας που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα μηχανήματα  για βιομηχανικούς ή οικοδομικούς σκοπούς.

Υπό συζήτηση βρίσκεται και ένα ακόμη μέτρο που αφορά όσους εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ