Ήταν ένα τουρκικό UAV που έκανε τις τελευταίες ημέρες κάποιες αψυχολόγητες «βόλτες» στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Άσκοπες προκλήσεις αμέσως μετά τον φονικό σεισμό. Ήταν επίσης και ένα ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 (το οποίοι οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν και για κατασκοπεία) και αυτό έκανε βόλτες στο Αιγαίο. Χθες τα μάζεψαν και τα δύο. Καμία πτητική ενέργεια στο Αιγαίο δεν σημειώθηκε, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Ίσως να ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πώς έγινε; Όπως μου εξηγούν υπήρξε πίεση της τουρκικής κοινής γνώμης να σταματήσουν κάθε είδους προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνον ότι μάζεψαν τα drones τους από το Αιγαίο, σταμάτησαν και τις στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε, γεγονός όμως ότι δεν θα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στο άμεσο μέλλον.

Στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ενθυμείστε, ήταν πολλές αυτές οι προκλήσεις και η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής: Από τον πύραυλο Tayfun που μπορούσε να κτυπήσει και την Αθήνα εάν οι Έλληνες, όπως έλεγαν, δεν κάτσουν φρόνιμα έως το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Οι Τούρκοι, όμως, οι απλοί πολίτες, είδαν ότι οι γείτονές τους οι Έλληνες της ΕΜΑΚ ήρθαν για να σώσουν ζωές και έσωσαν. Ό,τι έφθασαν πρώτοι στις σεισμόπληκτες περιοχές, ό,τι έστειλαν πάλι πρώτοι τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ε, θα είπαν, δεν μπορεί να κυκλοφορούν τα drones και τα κατασκοπευτικά στο Αιγαίο προκαλώντας αυτούς που τους λέμε εδώ και μέρες ένα «μεγάλο ευχαριστώ». Το «Efharisto poli file», το έγραψαν στα ελληνικά χιλιάδες Τούρκοι στα σόσιαλ δίκτυα, με την ελπίδα να μην χαθεί και αυτή τη φορά η προοπτική για μια ειρηνική γειτονία, προς όφελος και των δύο χωρών.

Ήταν επίσης και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια, του πρώτου υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ που επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτές περιοχές. Ακόμα οι συνεχείς δηλώσεις στήριξης από τον Πρωθυπουργό και οι εκκλήσεις του να συνεχισθεί η διεθνής βοήθεια. Ήταν επίσης και οι ανταλλαγές μηνυμάτων των υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτοπούλου και Χουλουσί Ακάρ. Επρόκειτο οι δύο υπουργοί να συναντηθούν χθες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά ο σεισμός και οι συνέπειές του, κράτησαν τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Τουρκία.

***

Η ζημιά με τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας

Στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια κυριαρχεί σκεπτικισμός σχετικά με τη φθορά που μπορεί να υποστεί η Κυβέρνηση προεκλογικά από την τροπή που παίρνει η υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που άνοιξε το δρόμο στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Ο σκεπτικισμός εντείνεται από τις φήμες ότι μπορεί να έρθουν στο φως και νέες υποθέσεις με εμπλεκόμενους βουλευτές της ΝΔ όπως οι κκ. Πάτσης στα Γρεβενά και Καππάτος στην Κεφαλονιά. Οι ντετέκτιβ του κόμματος έχουν επιδοθεί σε διερεύνηση πιθανών νέων αποκαλύψεων πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατόπιν εορτής είτε με νυν βουλευτές είτε με νέους υποψηφίους. Ακούγεται μάλιστα ότι έπεσε και η ιδέα ενός non-paper που θα επισημαίνει τους κινδύνους και θα κρούει τον κώδωνα….

***

Το Μολών Λαβέ του ΚΚΕ

Καιρό είχε να δούμε σποτάκι του ΚΚΕ και νάσου τώρα ένα σποτάκι που το ανέβασε στην προεκλογική περίοδο και αφορά το καυτό θέμα των πλειστηριασμών Τίτλος; Μολών Λαβέ! Σύνθημα; «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός»! Και αναφέρει: «700.000 σπίτια λαϊκών οικογενειών στο στόχαστρο τραπεζών και funds με απόφαση του Αρείου Πάγου και με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και τώρα παύση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών. Να καταργηθούν οι νόμοι που έγραψαν οι τραπεζίτες και ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ».

***

Κύριε Πρόεδρε πόσο καψούρης είστε;

Μία απρόσμενη ερώτηση δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στα περιφερειακά Μέσα της Κοζάνης. «Εσείς, πόσο… καψούρης είστε;» τον ρώτησε, στις 14 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Καψούρα», της Πτολεμαΐδας. Όπως του είπε, μιας και είναι του Αγίου Βαλεντίνου και εκείνος εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, «εσείς πόσο καψούρης είστε;». Ο πρωθυπουργός αφού γέλασε και απάντησε «επιτέλους μια ερώτηση που ταιριάζει στο κλίμα των ημερών. Κοιτάξτε συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου την οποία κάλεσα να περάσει την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στην Δυτική Μακεδονία, οπότε νομίζω ότι από αυτά μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

***

Όταν το Ιππικό κατέβει στο Σύνταγμα

Το είπαν και το έκαναν. Η πρώτη Ίλη ιππικού μετά από 50 χρόνια από τη διάλυση δηλαδή της θρυλικής Ίλης της Προεδρικής Φρουράς που είχε έδρα το Γουδί, ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε και πάλι την πρώτη Ίλη Ιππικού που αποτελείται από επτά πανέμορφα άλογα και διοικητή τον Ταξίαρχο και πρώην δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο Στεργίου Καψάλη. Τα άλογα αυτά θα παρελάσουν την 25η Μαρτίου (που μάλλον θα είμαστε τότε στο μέσο της προεκλογικής περιόδου). Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ και τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΤΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα. Πώς ελήφθη η απόφαση; Όταν στα 200 χρόνια από την ελληνική παρέλαση παρέλασαν οι ιππείς, δεν ήταν άλογα του ελληνικού στρατού, αλλά διαφόρων ιππικών ομίλων. Από τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε υποσχεθεί επανασύσταση της Ίλης Ιππικού, προμηθεύοντας άλογα τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως εκπαιδεύοντάς τα ώστε να είναι έτοιμα για την παρέλαση.

***

Οι fast track διαδικασίες για τον… Ηρακλή

Μαθαίνω από πολύ αξιόπιστη πηγή ότι υπήρξε χθες ένα τηλεφώνημα προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου (που λέγαμε παλαιότερα όταν υπήρχαν μόνον οι σταθερές τηλεφωνικές συσκευές) ήταν εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ. Ήθελαν να μάθουν εάν υπάρχουν διαθέσιμα, (τουλάχιστον τέσσερα) μεταχειρισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J ( Ηρακλής), γιατί πλέον η κατάσταση με τις καθηλώσεις στο έδαφος των ελληνικών C-130 δεν πάει άλλο. Βεβαίως μου λένε από το ΓΕΕΘΑ αναζητείται και από την παγκόσμια αγορά μετά την εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά (πώς να το κάνουμε) οι Αμερικανοί έχουν την τελευταία λέξη καθώς έχουν το end user certificate. Αν, λένε οι στρατηγοί στο Πεντάγωνο, βρεθούν τελικά διαθέσιμα C-130J τότε θα γίνουν πιθανότατά fast track διαδικασίες για την όσο πιο γρήγορή απόκτησή τους.

***

Μετά την εκλογή του… ρόκαρε (δυνατά)

Σε ροκ διαθέσεις ήταν οι μουσικές επιλογές στη τελετή για την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Έντονοι πανηγυρισμοί, με μουσική και συνθήματα όπως «Του Προεδρικού η πύλη σε περιμένει Χριστοδουλίδη», «Πρόεδρος είναι ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης», «Νίκο, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα», κόσμος υποδέχτηκε τον εκλεγμένο Προέδρο. Λίγο πριν την είσοδό του στο χώρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τάσσος Παπαδόπουλος» (όπου θα γινόταν η εκδήλωση) από τα ηχεία του σταδίου ακουγόταν το τραγούδι I love Rock ‘ N Roll της Joan Jett. Κατά την είσοδό του επιλέγηκε το τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, «Δυνατά-Δυνατά».