Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Νέα Ζηλανδία εξαιτίας του κυκλώνα Γκαμπριέλ που πλήττει τη χώρα.

Από τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί έχουν παγιδευτεί άνθρωποι στις στέγες των σπιτών τους και χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τις κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί καταστέφοντας σπίτια. Όπως μεταδίδει ο Guardian οι ΝεοΖηλανδοί αξιωματούχοι μιλούν για μια «άνευ προηγουμένου» φυσική καταστροφή.

«Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ είναι το σημαντικότερο καιρικό φαινόμενο που έχει δει η Νέα Ζηλανδία σε αυτόν τον αιώνα. Η σοβαρότητα και οι ζημιές που βλέπουμε δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι σημαντικές και είναι εκτεταμένες», είπε ο πρωθυπουργός.

Περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής, δήλωσαν οι αξιωματούχοι το απόγευμα της Τρίτης – αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί δραματικά, καθώς υπάρχουν ακόμη μεγάλες περιοχές που είναι απρόσιτες και αποκομμένες από τις τηλεπικοινωνίες.

Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, καθώς διαφάνηκε το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα.

Ο υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Kieran McAnulty, δήλωσε ότι η Γκαμπριέλ ήταν «ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο».

+