Η διαμάχη σχετικά με την πιθανή συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ενταθεί αφού ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι ενώ συμμερίζεται τη «θλίψη και τον ανθρώπινο πόνο» των Ουκρανών αθλητών, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποφασίζουν ποιος συμμετέχει σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις .

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα ζητήσει να αποκλειστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ενώ την Παρασκευή χαρακτήρισε την πιθανή παρουσία τους στο Παρίσι ως «εκδήλωση βίας».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι στη Γαλλία, ο Τόμας Μπαχ είπε ότι οι αθλητές της Ουκρανίας γνωρίζουν «πόσο μοιραζόμαστε τη θλίψη τους, τον ανθρώπινο πόνο τους αλλά και την προσπάθεια που κάνουμε για να τους βοηθήσουμε» μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιος μπορεί να λάβει μέρος σε ποιους αθλητικούς αγώνες, γιατί αυτό θα ήταν το τέλος των διεθνών αθλητικών αγώνων και των παγκόσμιων πρωταθλημάτων αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων όπως τους ξέρουμε».

Η ουκρανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της ΔΟΕ τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την οποία εξερευνά ένα «μονοπάτι» που θα μπορούσε να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού υπό ουδέτερη σημαία.

Συγκεκριμένα, το Κίεβο, το οποίο αναφέρει ότι τουλάχιστον 228 Ουκρανοί αθλητές και προπονητές έχουν σκοτωθεί με την εισβολή της Ρωσίας, υποστηρίζει πως η Μόσχα θα επιδιώξει πολιτικό πλεονέκτημα από τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών και απείλησε να αποσυρθεί εάν τελικά τους επιτραπεί να συμμετάσχουν.

«Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με κάποια προσποιημένη ουδετερότητα ή μια λευκή σημαία», είπε ο Ζελένσκι σε μια εικονική σύνοδο κορυφής των υπουργών αθλητισμού την Παρασκευή. «Η Ρωσία είναι μια χώρα που λερώνει τα πάντα με αίμα, ακόμη και τη λευκή σημαία».

Ο Μπαχ επέμεινε την Κυριακή ότι η αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «μια αποστολή ειρήνης». Η ιστορία θα δείξει «ποιοι κάνουν περισσότερα για την ειρήνη, αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές και να επικοινωνήσουν ή αυτοί που θέλουν να απομονώσουν και να διχάσουν», είπε.

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε «σοβαρές ανησυχίες» ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αθλητών «μόνο λόγω του διαβατηρίου τους» θα παραβίαζε τα δικαιώματά τους, ενώ κάποια αθλήματα, όπως το τένις, επέτρεπαν ήδη στους Ρώσους να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία.

Τι υποστηρίζει η υπόλοιπη Ευρώπη

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και μερικά -κυρίως η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία- έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αγώνων.

Επισκεπτόμενη την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος του Παρισιού, διοργανώτρια-πόλη των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, Αν Ινταλγκό, αντέστρεψε την προηγούμενη θέση της, δηλώνοντας ότι θα είναι κατά της συμμετοχής των Ρώσων αθλητών όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διατυπώσει σαφή θέση.