Η 46χρονη Λεμεσιανή Φιλίππα Καρσερά, σύζυγος του 49χρονου νεοκλεγέντος 8ου Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια ως διπλωμάτης. Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, μητέρα 4 παιδιών (με την μεγαλύτερη κόρη της Ιωάννα 19 ετών να σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία) έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό (Master of Arts) στις Πολιτικές Σπουδές από το Kings College στο Λονδίνο.

Στα 40 της κι ενώ είχε ήδη τέσσερα παιδιά, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της. Μπήκε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κι αποφοίτησε πριν από δύο χρόνια. «Η προσωπική εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, σε ό,τι κάνεις, με ό,τι κι αν καταπιάνεσαι», είχε πει τότε σε συνέντευξή της. «Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν επαναπαύονται, μελετούν και εξελίσσονται συνεχώς και έχουν όραμα. Η εξέλιξη είναι πρόοδος.

«Ερωτας με την πρώτη ματιά»

Μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία χωρίς να έχει, όπως λέει, καμία πρότερη σχέση με τον κόσμο των διπλωματών. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη γνωρίστηκαν, σε ηλικία μόλις 22 ετών, την πρώτη μέρα στη δουλειά, στην διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. «Μπήκαμε μαζί νεαροί ακόλουθοι στη διπλωματική υπηρεσία το 1999. Τον γνώρισα την πρώτη μέρα δουλειάς! Τον θυμάμαι από τότε πόση όρεξη είχε να κάνει πράγματα. Σπούδαζε ταυτόχρονα, μελετούσε και έγραφε το διδακτορικό του, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δέσαμε εύκολα», ανέφερε σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις στον «Φιλελεύθερο».

Δύο χρόνια μετά τέλεσαν τον γάμο τους. «Ο Νίκος είναι αυτό που φαίνεται. Αεικίνητος, εργασιομανής, ευσυνείδητος, σχολαστικός, με υψηλό αίσθημα χρέους. Είναι μετριόφρων, ευαίσθητος, με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Εκ πεποιθήσεως μη δογματικός και επικριτικός. Αρνείται να σχολιάσει αρνητικά τον οποιοδήποτε και είναι καλός ακροατής».

Η πορεία

Η ίδια διένυσε μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία, από την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βρετανία, στην Πρεσβεία της Αθήνας και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, τέθηκε επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη για ευρωπαϊκά θέματα. Η στασιμότητα οδηγεί στην παρακμή».

Όσοι την γνωρίζουν περιγράφουν έναν άνθρωπο αυθόρμητο που λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, εξωστρεφή και πολύ κοινωνικό. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήθελαν εξ αρχής να δημιουργήσουν μεγάλη οικογένεια -η ίδια έχει δύο αδερφές και ο σύζυγός της είναι το τέταρτο παιδί της δικής του οικογένειας- και απέκτησαν τέσσερις κόρες.