Στις ισοπεδωμένες πόλεις της Τουρκίας, εικόνες άνευ προηγουμένου καταδεικνύουν την προχειρότητα αλλά και την εγκληματική αμέλεια των κατασκευαστών.

Η τραγωδία στη γειτονική χώρα εγείρει ερωτήματα. Κάποια, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη απαντηθεί ούτε στη σεισμογενή Ελλάδα.

55.000 κτίρια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το 2001 δόθηκε εντολή για προσεισμικό έλεγχο σε 80.000 δημόσια κτίρια και σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000. Δηλαδή, 55.000 κτίρια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών, ξεχασμένα στο χρόνο και στους ελέγχους, δεν είναι λίγα. 20.000 είναι τα διατηρητέα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στην καρδιά της Αθήνας 1.500 σπίτια «φαντάσματα» έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Καμπανάκι κινδύνου για τις λεγόμενες ευάλωτες πολυκατοικίες

Οι περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα ερειπωμένα σπίτια είναι σε Πατήσια, πλατεία Αμερικής, Άγιο Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Γκάζι, Μεταξουργείο, Κεραμεικό, Θησείο, Ρουφ και Βοτανικό.

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά και για τις λεγόμενες ευάλωτες πολυκατοικίες που χτίστηκαν πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 πριν από τη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού το 1984.

Συνολικά σε αυτήν την κατηγορία είναι 1.387.544 πολυκατοικίες και σχεδόν οι μισές στην Αττική.

Η τελευταία αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού το 2000, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Πάρνηθα, θεωρείται πως έχει θωρακίσει σημαντικά τη χώρα.