Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο νέος ναύσταθμος στη Σούδα. Ήδη έχει κατασκευαστεί και ο πρώτος όρμος που θα μπορεί να ελλιμενίζει πολεμικά σκάφη και δρομολογούνται τις επόμενες εβδομάδες και άλλα έργα.. Χθες βρέθηκαν στη Σούδα μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών ανάμεσα στους οποίους οι Γκας Μπιλιράκης (ο οποίος προσφάτως είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή»), η Νικόλ Μαλλιωτάκη (η οποία ανάρτησε τελευταίως φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας), Λίζα Μακλέιν, Ντόναλντ Νόρκρος, Μάικ Ρότζερς, Τζων Καραμέντι, Άντριου Κλάιντ, Μάρκ Άλφροντ, τους οποίους συνόδευαν στη Σούδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Στη Σούδα οι Αμερικανοί επισκέφθηκαν πρώτα την αμερικανική βάση και εν συνεχεία το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής. Τους έγινε ανάλυση για τη σημασία της βάσης στην περιοχή, που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες βάσεις, αεροπορίας, ναυτικού και στρατού ξηράς στη Μεσόγειο και συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών

***
Κοινές ασκήσεις στην Ξάνθη

Την ίδια ώρα Αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν μαζί με τον οπλισμό τους (ελικόπτερα Απάτσι και Σικόρσκι, πυροβόλα καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα) στο Πετροχώρι της Ξάνθης για κοινές ασκήσεις με ελληνικά στρατεύματα. Οι Αμερικανοί ήρθαν από τις βάσεις τους στη Ρουμανία και περνώντας από την Ελλάδα προχώρησαν σε κοινή άσκηση, με τη ονομασία «Thracian Cooperation-23», με Έλληνες συναδέλφους τους.

***
Μεταγραφές κατά… ριπάς από ΠαΣοΚ στη ΝΔ

Σε… back to back «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε ένα 24ωρο προχώρησε η ΝΔ, καθώς μετά την προσχώρηση του δικηγόρου Σπύρου Καρανικόλα στην κομματική έδρα της Πειραιώς, με ανοιχτό το σενάριο να ενταχθεί σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ανακοινώθηκε η απόφαση του Πρωθυπουργού να εντάξει στα γαλάζια ψηφοδέλτια άλλα δύο στελέχη προερχόμενα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ποια είναι αυτά; 1) Η διεθνολόγος Ελευθερία Φτακλάκη με θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και με πολιτικό αποτύπωμα ως τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ η οποία θα κυνηγήσει τον σταυρό με τη γαλάζια σημαία στα Δωδεκάνησα. 2) Ο Απόστολος Σπυρόπουλος με δράση στον πασοκικό χώρο μέχρι πρότινος ως συντονιστής των τομέων πολιτικής θα δώσει τη μάχη στην Αρκαδία.

***
Η Ακρόπολη στον καιρό της… «Μπάρμπαρα»

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει , αλλά αυτή τη φορά με τα χιόνια (αν και έλιωσαν γρήγορα) η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε. Άλλες φορές με μια δυνατή βροχή, με έντονα, δηλαδή καιρικά φαινόμενα πλημμύριζε καθιστώντας δύσκολη και επικίνδυνη την πρόσβαση, ενώ μετέφερε (κατέβαζε) όγκους νερού στην Αρχαία Αγορά. Η «Μπάρμπαρα» δεν επηρέασε καθόλου την Ακρόπολη και ξέρετε γιατί; Επειδή λύθηκε οριστικά το ζήτημα της διευθέτησης των όμβριων υδάτων. Εκείνο που γνωρίζω, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τούτες τις κρύες ημέρες του Φεβρουαρίου η Ακρόπολη είχε σταθερά περί τους 4.000 επισκέπτες την ημέρα, εάν εξαιρέσει κανείς την πρώτη και δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας, που είχε κλείσει. Ποιοι είναι αυτοί οι επισκέπτες; Είναι μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία, αλλά οι περισσότεροι είναι τουρίστες. Εφέτος τον Φεβρουάριο η Αθήνα έχει ακόμα τουρίστες, τους βλέπεις στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Ακρόπολη, στο Σούνιο, παντού όπου υπάρχει τουριστικό αξιοθέατο.

***

Στην Δυτική Μακεδονία ο Μητσοτάκης

Νέα περιοδεία Μητσοτάκη αρχίζει από τη Δευτέρα. Θα επισκεφθεί την Δυτική Μακεδονία κατά τα πρότυπα της ΔΕΘ, δηλαδή συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, τοπικά ΜΜΕ και ομιλίες. Θα είναι καθαρά προεκλογική η ομιλία του, όπως μαθαίνω στην Κοζάνη, παρά το γεγονός ότι όλοι θα περιμένουν να δώσει κάποιο σημάδι για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά μάλλον χλωμό το βλέπω. Μου λένε όμως πως σκοπεύει να… «σκιτσάρει» τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας. Αν ρωτάτε ποιες είναι αυτές οι προτεραιότητες, σας πληροφορώ ότι πέραν της αύξησης των μισθών, θα είναι τα νοσοκομεία και η επέκταση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (και προληπτικής ιατρικής). Θα έχει ενδιαφέρον τι θα απαντήσει στην ερώτηση, εάν θα πάνε πίσω εκλογές λόγω του σεισμού στην Τουρκία.

***
Οι περίεργες εκλογικές συμμαχίες στην Κύπρο

Περίεργα (πολιτικά) πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, όπου αύριο οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το περίεργο που συνέβη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του κεντροδεξιού κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) συντάσσεται με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος στηρίζεται κυρίως από το ισχυρό κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Ακόμα το πιο περίεργο είναι ότι και ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς τον αντίπαλό του στον πρώτο γύρο των εκλογών, δηλαδή τον κ. Μαυρογιάννη και όχι τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΣΥ. Τον κ. Μαυρογιάννη στηρίζει ακόμα και ο διάδοχος του κ. Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Έτσι το μεγάλο και κυβερνών κόμμα της Κύπρου ΔΗΣΥ χωρίστηκε, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες σε δύο στρατόπεδα,. Άλλοι υποστηρίζουν Χριστοδουλίδη (που ήρθε πρώτος στον Α γύρο των εκλογών, αλλά με μικρή διαφορά από τον κ., Μαυρογιάννη) και άλλοι τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ και των άλλων δυνάμεων. Είναι τόση η πολιτική ανακατωσούρα που δημιούργησαν αυτές οι πρωτόγνωρες και ανίερες συμμαχίες που ανάγκασαν τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να παρέμβει, αλλά χωρίς να επιρρίψει ευθύνες ή να αναφέρει ονόματα (αν και μερικοί είπαν πως φωτογραφίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου) καλώντας το κόμμα στο οποίο και αυτός χρημάτισε Πρόεδρος να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο. Έτσι έκανε έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών αντιπαραθέσεις.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πάλι προβάδισμα του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά πλέον οι περισσότερο γνωρίζουν ότι στον πρώτο γύρο πολλές δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και έτσι οι πολίτες κρατούν μικρό καλάθι.

***
Οι 34 Τουρκοκύπριοι θύματα του εγκέλαδου

Η Τουρκία αρνήθηκε με εύσχημο τρόπο βοήθεια από την Κύπρο, αν και η κυπριακή κυβέρνηση είχε ετοιμάσει βοήθεια για τους σεισμόπληκτους. Η τουρκική κυβέρνηση, βλέπετε δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και σε ανθρωπιστικές αποστολές. Είπαν στην Κύπρο ότι προς το παρόν δεν χρειάζονται βοήθεια. Και όμως ανάμεσα στα θύματα του φονικού σεισμού υπάρχουν και πολλοί Τουρκοκύπριοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία, που είναι «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, ανέβηκε στους 34 και ο αριθμός που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί είναι 14. Τα περισσότερα είναι παιδιά μέλη μιας αθλητικής ομάδας. Την ίδια ώρα 11 κόμματα (από τι ελεύθερες περιοχές, αλλά και από τα κατεχόμενα), ανάμεσα και μεγάλα κόμματα, όπως το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, με κοινή δήλωσή τους ζητούν να αποστείλουν από κοινού βοήθεια στην δοκιμαζόμενη Τουρκία.

***
3 χρόνια gov.gr

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην ιδέα της σύστασης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην προεργασία που είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη ένα χρόνο πριν τις προηγούμενες εκλογές. Τα αποτελέσματα του έργου τα βλέπουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνω ότι ένα είδος επίσημου απολογισμού του Υπουργείου με αφορμή τα τρία χρόνια από την υλοποίηση του gov.gr θα γίνει αύριο Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής, και μάλιστα θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός και θα χαιρετίσει την εκδήλωση.

***
Ο… «Γλάρος»

Μου λένε πως η προσοχή της ουκ ολίγων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πέσει σε ένα ανώτατο αξιωματικό που το ψευδώνυμό του είναι «Γλάρος». «Γιατί Γλάρος»; Ρώτησα την έγκυρη πηγή μου επί των θεμάτων του εν λόγω υπουργείου. «Διότι τρώει ότι αφήνουν οι άλλοι πίσω τους, αλλά όχι μόνο», μου απάντησε και πρόσθεσε: «Οι γλάροι κουβαλούν μικρόβια άκρως ανθεκτικά και το ίδιο κάνει και ο Γλάρος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κουβαλάει μικρόβια». Η απάντηση ήταν αποστομωτική, οπότε απέκλεισα ο εν λόγω αξιωματικός να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Ερρίκο Ίψεν….

***
Χώρος ξεκούρασης ζώων

Ήταν λιγοστοί οι βουλευτές χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, μπορούσες να τούς μετρήσεις στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εκλογές έρχονται και όλοι τρέχουν να μαζέψουν ψήφους. Αν και μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει πιο πίσω τις εκλογές, ίσως και τον Ιούνιο. Στο βήμα της Βουλής ένας υφυπουργός, μιλούσε για κάτι που δεν είχε σχέση με τις εκλογές, την πολιτική. Μιλούσε για τα… ζώα. Πρώτη φορά βλέπω υφυπουργό από το βήμα της Βουλής μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να κάνει μια ομιλία μόνον για τα ζώα. Ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ανακοίνωνε τον πρώτο χώρο ανάπαυσης για τα ζώα. Βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου μπορούν τα ζώα να ξεκουράζονται μετά από τόσες ώρες διαδρομής διασχίζοντας το φαράγγι. Αυτός ο χώρος λοιπόν, έχει τροφή για τα ζώα, νερό και ένα κτηνίατρο υπηρεσίας που τα φροντίζει. Παρόμοιοι χώροι αναμένεται να δημιουργηθούν όπου τα γαϊδουράκια μεταφέρουν τουρίστες