Συγκίνησαν τους Τούρκους οι δηλώσεις αλληλεγγύης του Πρωθυπουργού, τόσο που στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, εμφανίστηκαν αναρτήσεις, όπως: «Κοίτα τους ανθρώπους που μισείς» ή «Ντροπή σε αυτούς που λένε ξαφνικά ένα βράδυ». Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας ήταν το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

***
Το ευχαριστώ στον φίλο και στον γείτονα

Την ίδια ώρα με τον πιο θερμό τρόπο εξακολουθούν να υποδέχονται οι Τούρκοι πολίτες τη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στη χώρα τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ενδεικτικές της ευγνωμοσύνης που εκφράζουν οι Τούρκοι προς τη χώρα μας οι απαντήσεις στις αναρτήσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία τόσο για την ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (8/2), με επικεφαλής της αποστολής τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη όσο και για την άφιξη της δεύτερης ομάδας της ΕΜΑΚ: «Ευχαριστώ», «ευχαριστώ φίλε και γείτονα» ήταν ορισμένες από τις αναρτήσεις στα ελληνικά που έγιναν για άλλη μια φορά από Τούρκους χρήστες του Twitter για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία.

***
Πρωταθλητές στις διασώσεις και πρώτοι στη βοήθεια

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Οι Έλληνες πυροσβέστες ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στις σεισμόπληκτες περιοχές. Έως τώρα διέσωσαν πέντε άτομα (από τα συνολικά 58 που έχουν διασωθεί) και συνεχίζουν το έργο. Έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του τουρκικού λαού ως πρωταθλητές στις διασώσεις. Με σεμνότητα και άψογο επαγγελματισμό απαντούν οι Έλληνες διασώστες: «Δεν είμαστε ήρωες, καθήκον μας να σώσουμε ανθρώπους». Τα ελληνικά αεροπλάνα, στο μεταξύ, προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο στα Άδανα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικά 130 τόνους. Ενώ ετοιμάζεται να αποσταλεί βοήθεια και με οχηματαγωγά.

***
Στο μυαλό του Τούρκου πιλότου

Πάντως ήθελα να ήξερα τι είχε στο μυαλό του ο Τούρκος πιλότος του ελικοφόρου ναυτικής συνεργασίας CN-235 όταν την ώρα που οι διασώστες έσωζαν μέσα από τα χαλάσματα ζωές, αυτός πήγε να κάνει περίεργες πτήσεις, εκεί γύρω στη Ρόδο. Τι αλήθεια επιδίωκε, αυτός ο πιλότος ή αυτός που τον έστειλε τη στιγμή που η διπλωματία των σεισμών ανάμεσα στις δύο χώρες είχε ενεργοποιηθεί και οι Τούρκοι πολίτες μόνον ευχαριστώ έλεγαν στους Έλληνες πυροσβέστες;

***

Και είχες το UAV Baykar να… παραβιάζει

Αμ ο άλλος; Που χειρίζεται τα τουρκικά UAV, που έστειλε την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί ένα drone Baykar να πετάξει στο κεντρικό Αιγαίο, να περάσει πάνω από νησιά, για να καταγράψει τι άραγε; Την αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας. Ε, και λοιπόν, αυτή η αντίδραση έγινε με πλήρη επιτυχία, το τουρκικό UAV αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, πλην όμως ο χειριστής του εξακολουθούσε να το πετάει στον εθνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον για άλλες δύο ώρες.

***
Ο πατέρας της «γαλάζιας πατρίδας» τον χαβά του

Αλλά δεν είναι μόνον ο Τούρκος πιλότος του C-135 που επιχείρησε να κάνει πολιτικά παιχνίδια μέσα σε όλη αυτήν την καταστροφή που βρήκε την Τουρκίας.. Είναι και ο λεγόμενος «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας. Την ώρα, λοιπόν που ο τουρκικός Τύπος και οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνούν τους Έλληνες διασώστες (όπως διαβάσατε παραπάνω), ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζίέφθασε στο σημείο να επιτεθεί στους άνδρες της ΕΜΑΚ, τους εθελοντές και όλες τις ομάδες που έσπευσαν και δίνουν ηρωική μάχη με το χρόνο και το ψύχος στη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε και στο 1999, στον τότε σεισμό, λέγοντας ότι και τότε κάποιοι… γείτονες έστειλαν βοήθεια κι αυτοί ήταν κατάσκοποι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σήμερα.

***

Ο Ζελένσκι, ο Αναστασιάδης και ο Όρμπαν

Αυτή η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να χαιρετούν τον Ζελένσκι, πλην του Όρμπαν, αλλά ο Ζελένσκι με τον μόνον που κάνει χειραψία είναι με τον (απερχόμενο) Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Σημειώνω ότι την ώρα που Ζελένσκι πλησίαζε τους ηγέτες συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατέγραψαν την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού να τον χειροκροτήσει, με τον Ουκρανό πρόεδρο να παίρνει τελικά θέση μπροστά του για να ποζάρει στο φακό.

Ο Όρμπαν, που έχει στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα 13 χρόνια της πρωθυπουργία του, έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία και η χώρα του συνεχίζει να παραλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

***
Όλα μπαίνουν σε μια σειρά

Μεταξύ Αγίας Παρασκευής, Νέου Ψυχικού, Βαλαωρίτου και Λουκιανού κινούνταν οι πρωταγωνιστές, αλλά και το υλικό των υποκλοπών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις έως σήμερα αναφορές. Οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος που διερευνούν το σκάνδαλο φέρονται να έχουν συλλέξει αξιοποιήσιμες πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία και το ρόλο εκάστου εκ των εμπλεκομένων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως σύμφωνα με μαρτυρίες το υλικό των υποκλοπών το χειρίσθηκαν στη φάση της διαλογής – επεξεργασίας και απλοί υπάλληλοι των εμπλεκομένων εταιρειών, ήτοι ιδιώτες που δεν είχαν καμία σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες. Και αυτοί οι υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας, καθώς έχει κριθεί πως μπορούν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία. Για όλα τα παραπάνω πλήρη γνώση φέρεται να έχει η Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, η πρώην υποδιευθύντρια της ΕΥΠ, εκ των κεντρικών προσώπων της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία αναφέρεται και στους διαλόγους επίορκων αστυνομικών με την Greek Mafia που απεκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής». Όλα πλέον γύρω από τις υποκλοπές και τους επίορκους της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν σε μια σειρά…

***
Ολίγα περί νέου κόμματος

Βρισκόταν όλη μέρα χθες στη Βουλή ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, στενός συνεργάτης της Δήμητρας Λιάνη και εκ των ομιλητών στην παρουσίαση του βιβλίου της «Η Οργή του Ανδρέα». Ζητούσε τα emails, δημοσιογράφων και βουλευτών και όταν τον ρωτούσαν γιατί, αυτός απαντούσε «ιδρύεται νέο κόμμα». Αλλά με ποιον αρχηγό; Δεν θα υπάρχει αρχηγός έλεγε, θα είναι ένα κόμμα «συλλογικής ηγεσίας έξω από το αρχηγοκεντρικό πρότυπο». Το οριοθετούσε «ως αμιγώς «ανδρεϊκό» που εμπνέεται από τα οράματα, τις πράξεις και τα μηνύματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου» με στόχο «να λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές». Η Δήμητρα Λιάνη; Ρωτήθηκε. «Το στηρίζει, αλλά δεν θα είναι επικεφαλής η ίδια αφού το κόμμα δεν έχει αρχηγικό μοντέλο, παρά μόνον μια διευθυντική ομάδα». Και συμπλήρωσε πως ιδρυτικά μέλη είναι κάπου 100 πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ. Το κόμμα θα ονομάζεται «Δημοκρατική Πατριωτική Ενότητα». Πρόσεξα όμως πως απέφυγαν τη λέξη «Κίνημα», που χαρακτηρίζει το ΠαΣοΚ (και κυρίως το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου)

***
Η Εβελίνα Παπούλια και το δεδικασμένο

Για να ξέρετε: Σημείο αναφοράς αποτελεί πλέον για τον νομικό κόσμο από χθες η ηθοποιός Εβελίνα Παπούλια, η μαρτυρία της οποίας στην πολύκροτη δίκη Φιλιππίδη αποδείχτηκε ισχυρός λόγος απόρριψης του ελαφρυντικού που ζητούσε ο καταδικασθείς ηθοποιός. Η υπεράσπιση του προέβαλε ισχυρισμό ότι προ της καταγγελίας του βιασμού (2008) για την οποία αθωώθηκε ομόφωνα και των δύο αποπειρών βιασμού (2010 και 2014) για τις οποίες κρίθηκε ένοχος, ο ενάγων είχε «σύννομο βίο», δηλαδή ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του αρ. 84 του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε τα τελευταία 24ώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019 και άλλαξε φυσικά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΝΔ.

Όμως, οι φυσικοί και λαϊκοί δικαστές (σ.σ. και η εισαγγελέας), του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στηριζόμενοι στη λεπτομερή κατάθεση της Παπούλια, έστω και αν επρόκειτο για περιστατικό του 1996, απέρριψαν το αίτημα των συνηγόρων του, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τέτοιες τροποποιήσεις, δημιουργώντας
παράλληλα «δεδικασμένο». Η επίκληση του αρ. 84 για προγενέστερες του 2019 πράξεις, είναι ένα από τα δυναμικά όπλα των δικηγόρων των κατηγορουμένων – καταδικασθέντων. Για παράδειγμα το ελαφρυντικό αυτό είχε οδηγήσει εκτός φυλακής τον Π. Κορκονέα, δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλο, έναν άλλον αστυνομικό στα δυτικά προάστεια που είχε σκοτώσει το παιδί του και πολλούς εμπλεκόμενους σε εγκληματικές οργανώσεις.

***

Η φύλαξη βρεφών και νηπίων σε ιδιωτικούς χώρους

Σας άφησα τελευταία μια πρωτοβουλία που στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες νέες μητέρες: Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων από 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των επιχειρήσεων. Η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, μου είπε πως το συγκεκριμένο έργο που είναι πρωτοποριακό για το ελληνικό κράτος και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς επίσης και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους δύο βρεφονηπιοκόμων για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας των χώρων. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας https://childcareunits.yeka.gov.gr/.