Το ΠαΣοΚ προσήλθε, από την πρώτη στιγμή, «με θετική διάθεση» στην προσπάθεια να υπάρξει μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Από τη στιγμή που έφτασε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη η «πρόταση Γεραπετρίτη» οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μετέδιδαν το εξής μήνυμα: «Είμαστε θετικοί στην πρωτοβουλία αυτή από τη στιγμή που θα είναι συνταγματικά άρτια και δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών».

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης με γραπτή του δήλωση έκανε γνωστή την πρόθεση του ΠαΣοΚ να ψηφίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία. «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», δήλωσε.

Το παρασκήνιο

Της δήλωσης αυτής προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή, ότι η αρχική κυβερνητική πρόταση «παρουσίαζε σημαντικά νομικά ζητήματα». Το ΠαΣοκ κατέθεσε τις διατύπωσε παρατηρήσεις και προτάσεις, ενώ υπήρξαν συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠαΣοΚ και συνταγματολόγο, Παναγιώτη Δουδωνή. Πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

«Την ψηφίσαμε αφού επηρεάσαμε το περιεχόμενο της με τις παρατηρήσεις μας και αφού υπήρξε το πράσινο φως από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής» δηλώνει στο «Βήμα», συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και υπογραμμίζει: «Την θεωρούμε νομικά ανεκτή, αποτελεσματική και αποφεύγονται γενικεύσεις που μπορούν να επηρεάσουν άλλες ιδεολογίες και άλλα κόμματα».

Το ΠαΣοΚ κινήθηκε και στο ζήτημα αυτό με πυξίδα τη «θεσμικότητα» και την «προγραμματική αντιπολίτευση».  Θέλησε, όπως λέγεται, να είναι μέρος της λύσης σε ένα σοβαρό ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία. Επεδίωξε τη σύγκλιση χωρίς να υποστείλει τη σημαία της κριτικής. «Η κυβερνητική πλειοψηφία άργησε αδικαιολόγητα να νομοθετήσει, προχωρά στην Τροπολογία τώρα, τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, ενώ έχει αφήσει τον Κασιδιάρη να δρα πολιτικά ανενόχλητος επί τρία χρόνια μέσα από τις φυλακές, κάνοντας μέχρι και εκπομπή σε δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα» τόνισε στην τοποθέτηση της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν υπερβολικές τις ενστάσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι «δείχνει να παγιδεύεται στα δικά του αδιέξοδα. Έδωσε την εντύπωση ότι κάτι θα έβρισκε για να μην ψηφίσει. Ότι κινείται, μόνο, σε τροχιά σύγκρουσης».