Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030 αποκαλύπτει το Politico. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, η Σαουδική Αραβία πρότεινε σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τις χώρες δηλαδή με τις οποίες έχει καταθέσει από κοινού τον φάκελο υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του 2030, να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων γηπέδων σε αυτές.

Σε αντάλλαγμα, Ελλάδα και Αίγυπτος θα έπρεπε να δώσουν τη δυνατότητα στη Σαουδική Αραβία να διοργανώσει τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων.

Η πρόταση

«Η δραματική προσφορά – ύψους πιθανώς δισεκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά το κόστος κατασκευής – συζητήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων δήλωσε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας (του Μουντιάλ) για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αρκεί το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων να διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.

«Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα πάνω σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας», αναφέρει το περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει ότι η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα «θα τροφοδοτήσει επικρίσεις ότι η Σαουδική Αραβία επιχειρεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας».