Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος, σε συνέντευξή του, έκανε έναν «διαχωρισμό» ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τη 17 Νοέμβρη.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε άμεσα κατηγορώντας τον κ. Ξανθόπουλο πως «διαχωρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε κακές και λιγότερο κακές, λες και οι δολοφονίες ανθρώπων μπορούν να δικαιολογούνται από το ιδεολογικό πρόσημο που βάζει ο δολοφόνος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος:

«Ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ουσιαστικά διαφοροποίησε τις εγκληματικές οργανώσεις σε κακές και λιγότερο κακές, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ένα κόμμα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» δεν θα ήταν εξίσου προβληματικό για τη Δημοκρατία μας με το κόμμα Κασιδιάρη, αν έμπαινε στα ψηφοδέλτια! Λες και οι δολοφονίες ανθρώπων μπορούν να δικαιολογούνται από το ιδεολογικό πρόσημο που βάζει ο δολοφόνος. Με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, τις διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα και δηλώσεις στελεχών του ότι η 17 Νοέμβρη είχε ιδεώδη υπέρ του ανθρώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά προσβάλλει τα αισθήματα του δημοκρατικού κόσμου. Και με τις κραυγές για αγριάδες και τις απειλές για τη «δεύτερη φορά που θα ‘ναι αλλιώς», δείχνει ότι μένει προσκολλημένος σε εποχές που η ελληνική κοινωνία έχει αφήσει πίσω της».

Ξανθόπουλος: «Άνθρωποι με στρεβλή αντίληψη των πραγμάτων τα μέλη της 17Ν»

Νωρίτερα, ο κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι στη ρύθμιση σχετικά με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη πρέπει «να υπάρχει σαφής αναφορά στον ναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος».

Τότε, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, τι θα γίνει αν αύριο κατεβάσει η 17 Νοέμβρη ένα κόμμα, «κάτι το οποίο δηλαδή θα μπορεί να μπλοκάρει η ρύθμιση που φέρνει η ΝΔ, αλλά όχι εκείνη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ»;

«Η 17 Νοέμβρη, οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τις δύο οργανώσεις, που έχουν καταδικαστεί ως εγκληματικές – τη 17 Νοέμβρη και τη Χρυσή Αυγή.

Και παρότι ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε πως δεν θα υπερασπιστεί «τις ακροαριστερές μεθόδους», εντούτοις, χαρακτήρισε τους οπαδούς ή νοσταλγούς της 17 Νοέμβρη ως ανθρώπους που έχουν μια «στρεβλή αντίληψη» των πραγμάτων.

«Είναι μια κατηγορία πολιτών, που έχουν μια στρεβλή, άλλη αντίληψη, για την οποία η δημοκρατία αμύνεται και έχει τα μέτρα της», ανέφερε επί λέξει ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εμμένοντας στη θέση του.