Αντιδικίες ξέσπασαν μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις Βρυξέλλες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Ο Ζελένσκι φέρεται να σχεδίαζε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες αυτή την Πέμπτη για να συναντηθεί προσωπικά με τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής και να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πιστεύεται ότι ο Ζελένσκι έχει φύγει από την Ουκρανία μόνο μία φορά από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο: πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο, όπου μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου και ζήτησε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη. Το ταξίδι αυτό είχε προγραμματιστεί με άκρα μυστικότητα λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, αν και οι λεπτομέρειες διέρρευσαν την προηγούμενη ημέρα.

Περίπου 48 ώρες πριν από το συζητούμενο ταξίδι στις Βρυξέλλες, η επίσκεψη αναφέρθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και αργότερα ανακοινώθηκε με ένα tweet από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κεντροδεξιά ομάδα ευρωβουλευτών. «Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στις Βρυξέλλες, κ. Πρόεδρε», ανέφερε το tweet. Η ανάρτηση διαγράφηκε γρήγορα, αλλά αποτυπώθηκε σε στιγμιότυπο οθόνης από το Politico.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος οργανώνει τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, θεωρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπεύθυνο για τη διαρροή των πληροφοριών. Ο εκπρόσωπός του δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίσκεψη, λέγοντας: «Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες».

Η διαμάχη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συνεργάτες της οποίας κατηγορούνται για τη διαρροή των πληροφοριών. Είναι επίσης μέλος της ομάδας του ΕΛΚ, η οποία δημοσιοποίησε την επίσκεψη.

Ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα απέρριψε κάθε πρόταση για ταξίδι στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι αν πάω κάπου».

Η διαμάχη αποκαλύπτει πώς τα αντίπαλα θεσμικά όργανα της ΕΕ πιέζουν για να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να επιδείξουν την υποστήριξή τους προς τη Ζελένσκι.

Ξεχωριστά, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ο Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαγκωνίζονται για να επιδείξουν στήριξη στην Ουκρανία. Και οι δύο έχουν μιλήσει με διθυραμβικά λόγια για τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να μετριάσουν τη δημόσια ρητορική τους για να αποφύγουν να αυξήσουν τις ελπίδες για ταχεία ένταξη στο μπλοκ.