Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει το θέμα της εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ανώτερων ιδιωτικών δραματικών σχολών με αυτά των κατόχων απολυτηρίων Λυκείου.

Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και φοιτητές των Σχολών αυτών, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επέρχεται η εξομοίωση των ηθοποιών αποφοίτων ανώτερων δραματικών σχολών με όσους έχουν μόνο απολυτήριο Λυκείου.

Τι ζητούν οι σχολές που προσέφυγαν

Ειδικότερα, 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσής τους ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ποιες σχολές προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εξής Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές:

1. Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,

2. Νέο Ελληνικό Θέατρο,

3. Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,

4. Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,

5. Δήλος Δήμητρας Χατούπη,

6. Έκτη Τέχνη,

7. Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,

8. Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,

9. Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,

10. Μοντέρνοι Καιροί,

11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης Νότος,

12. Πειραϊκός Σύνδεσμος,

13. Πράξη Επτά,

14. Η Πρόβα,

15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,

16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,

17. Ωδείο Αθηνών και

18. Σύγχρονο Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς.