Συνεχίζεται ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού στην Τουρκία. Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο σεισμός αυτός είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα. «Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτιρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».

«Το ρήγμα της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο»

«Το συγκεκριμένο ρήγμα (της Τουρκίας) δε θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας» διευκρίνισε.

Για το Ακούγιου τόνισε ότι «ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα. Εκεί κοντά έχουμε ρήγμα που μπορεί να δώσει 7 με 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε δε, ο κ. Τσελέντης.

Δείτε το βίντεο

Περνώντας το βράδυ στο αυτοκίνητο

«Κανείς από την ομάδα δεν έφυγε από την πόλη. Κοιμόμουν στον πρώτο σεισμό. Αλήθεια, είναι αδύνατο να στο περιγράψω τι έζησα και τι συνέβη. Δεν μπορώ! Δεν έζησα ξανά κάτι τέτοιο. Ξύπνησα, πήγα γρήγορα κάτω από την πόρτα, ήταν δυνατός και συνεχόμενος σεισμός. Αν κάποιος δεν το αισθανθεί το συναίσθημα, δεν μπορεί να το καταλάβει. Φόβος. Και δεν τελείωνε! Ημουν σε νέα οικοδομή, εξαώροφη, στον τέταρτο όροφο. Εγιναν ζημιές, σοβάδες έπεσαν, δεν είναι να μπεις μέσα. Φοβάμαι να μπω μέσα. Ενιωθα ότι θα πέσει το κτίριο»!

Και συνεχίζει ακάθεκτος, άκρως περιγραφικός ο Νίκος Καρύδας: «Εγινε και δεύτερος πολύ δυνατός σεισμός το μεσημέρι. Ημουν στο αυτοκίνητο. Τι να σου πω… Το αυτοκίνητο κουνιόταν όπως ένα καράβι στη θάλασσα! Ο δε Γκαλίνοβιτς, άσ’ το… Σε ουρανοξύστη ήταν στον 20ό όροφο».

Ο Καρύδας, όπως είπε εξ αρχής, βρισκόταν αργά χθες το απόγευμα στο σπίτι του Μπουλούτ: «Στο ισόγειο σε ένα σπίτι με δύο ορόφους. Μπορείς εύκολα από εδώ να βγεις έξω αν έχουμε και νέο σεισμό». Τον ρωτάμε πού θα περάσει το βράδυ. Είναι κάθετος: «Οχι, δεν θα μείνω στο διαμέρισμα. Δεν μπορώ. Προτιμώ το αυτοκίνητο για το βράδυ». Η επόμενη ημέρα; «Σκέφτομαι να μείνω στην Τουρκία, έχω κάποιες εκκρεμότητες. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ναι, μάλλον θα φύγω».