Για νέα επιδείνωση των φαινομένων μέχρι το μεσημέρι προειδοποιούν  οι μετεωρολόγοι καθώς συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».  Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα σε κάποιες περιοχές της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας και τα μαθήματα θα γίνουν όπως και εχθές με τηλεκπαίδευση.

Από τις 11:00 το πρωί θα μπορούν να είναι ανοιχτά σήμερα (07/02) τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ίδιο ισχύει και για την μεταφορά και την πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας

Με ειδικό ωράριο οι δημόσιες υπηρεσίες και την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Από τις 10:00 το πρωί θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα.

Συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε σήμερα, Δευτέρα και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους.

Μπόρες χιονιού μέχρι το μεσημέρι προβλέπει ο Αρναούτογλου

Μετά το μεσημέρι της Τρίτης (7/2) οι μπόρες χιονιού θα εξασθενήσουν ή θα περιοριστούν στα πιο ορεινά, ενώ το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά στις περισσότερες περιοχές, εκτός Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κυκλάδων και Κρήτης, όπου οι μπόρες θα διατηρηθούν. Στις παραπάνω περιοχές, μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτές οι μπόρες χιονιού να πυκνώσουν μέσα στις βραδινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με μπόρες χιονιού, πιο έντονες στα ορεινά και βορειοδυτικά. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό κομμάτι του νομού, ενώ το βράδυ αναμένονται νέες μπόρες χιονιού στο λεκανοπέδιο, ασθενούς έως και μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 6 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουν λίγα σύννεφα, περισσότερα στη Χαλκιδική, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει αρκετό ήλιο. Το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 6 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Νέο «καμπανάκι» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Σε νέα προειδοποίηση για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» προχώρησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος του Open, τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι έρχεται νέα χιονόπτωση (και) στην Αττική τις επόμενες ώρες, ως συνέπεια της επιδείνωσης που θα παρουσιάσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου , πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα εως το μεσημέρι 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ . Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 5 με 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά – ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες(κυρίως στα δυτικά τμήματα), και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις.Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατα διαστήματα στις βορειότερες περιοχές αναμένεται πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλόνωνται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου .Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Σε επαγρύπνηση ο μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση θα παραμείνουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.  Την ίδια ώρα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.