Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα, η κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Σφοδρή χιονόπτωση «σαρώνει» όλη την Μαγνησία και τα πάντα έχουν καλυφθεί από το χιόνι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα, ενώ οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στον Βόλο η χιονόπτωση από τις 02:30 τα ξημερώματα είναι ιδιαίτερα σφοδρή και τα κυκλοφοριακά προβλήματα ήδη είναι σημαντικά, καθώς τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για να κινηθούν περιμετρικά της πόλης, αλλά και σε πολλές περιοχές μέσα στην πόλη.

Η ορατότητα και μέσα στον Βόλο είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της σφοδρότητας και της πυκνότητας της χιονόπτωσης.

Χιόνια ακόμη και στην παραλία

Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ακόμα και στην παραλία, ενώ από την πολύ έντονη χιονόπτωση το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά σε συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό, ο οποίος αποχιονίζεται συνεχώς αλλά σε ορισμένα σημεία όπως στο τούνελ της Γορίτσας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες εκχιονιστικά προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς άξονες του Βόλου, ενώ συνεχώς κινούνται υδροφόρες του δήμου Βόλου, αλλά και ιδιωτών, και ρίχνουν θαλασσινό νερό, προκειμένου να αποπαγοποιήσουν το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι μηδενική σε όλη την περιοχή, ακόμα και στο κέντρο του Βόλου.

Οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν εκτελούν δρομολόγια από το πρωί και ίσως λειτουργήσουν αργότερα μόνο όσες λεωφορειακές γραμμές εξυπηρετούν το κέντρο του Βόλου, αφού προς τα προάστια, και κυρίως προς τα βόρεια, είναι δύσκολη η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπεραστικές συγκοινωνίες και δεν έχουν εκτελεσθεί τα δεκάδες πρωινά δρομολόγια προς διάφορους προορισμούς και κανένα προς το Πήλιο.

Κλειστά σχολεία

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και περιφερειακά, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κλειστά είναι σήμερα και τα σχολεία στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου με απόφαση των δημάρχων.

Στις 6.30 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στο μηδέν στον Βόλο, ενώ στα Χάνια του Πηλίου τα θερμόμετρα έδειχναν μείον 9 βαθμούς.

Η κατάσταση προς το Πήλιο είναι πολύ δύσκολη, αφού χιονίζει ακατάπαυστα από τη νύχτα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά στα Χάνια. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό αφού καθαρίζεται και αποχιονίζεται συνεχώς από τα 75 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου,και κυρίως από τον Ανω Βόλο και πάνω.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και στο παραθαλάσσιο μέτωπο και τα μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και κυρίως τον οδικό άξονα Βόλου-Καλών Νερών-Αργαλαστής.

Οι έξοδοι του Βόλου, προς Λάρισα και Αθήνα αποχιονίζονται συνεχώς, αλλά υπάρχουν ήδη προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-θεσσαλονίκης στις περιοχές του Αλμυρού,της Σούρπης, των Αγίων Θεοδώρων και του Πτελεού, όπου επικρατεί χιονοθύελλα και καταβάλλονται προσπάθειες για να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος και να μη σταματήσει η κίνηση των αυτοκινήτων».

Πηγή: ΑΜΠΕ