Ξεκινά τη λειτουργία της η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, μέσω του gov.gr. Την δημιουργία της είχαν εξαγγείλει οι υπουργοί Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να έχουν πρόσβαση πάνω από 500.000 άτομα με μόνιμη ή μερική αναπηρία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και μοναδικού, ψηφιακά προσβάσιμου, σημείου αναφοράς για τα θέματα αναπηρίας.

Προσφάτως εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους λειτουργίας της «πύλης», η οποία είναι υπό την εποπτεία του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του  υπουργείου Εργασίας.

Η χρήση

Σε πρακτικό επίπεδο, για την είσοδο ενός χρήστη στην πύλη προηγείται η αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών (taxisnet). Η αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας του πληροφοριακού συστήματος «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» υποβάλλεται μέσω του Συστήματος Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας και υποβάλλει αίτηση πιστοποίησης αναπηρίας, μέσω του Υποσυστήματος Ηλεκτρονικής Αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η υποβολή της αίτησης, σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο υποσύστημα από τον πολίτη, μπορεί να γίνει και με τη συνδρομή των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Κέντρα Κοινότητας και στα ΚΕΠ.

Στο Υποσύστημα Ηλεκτρονικής Αίτησης εξυπηρετούνται αιτήσεις για τις κάτωθι διαδικασίες αξιολόγησης:

Αρχική αξιολόγηση για πιστοποίηση. Αξιολόγηση για παράταση πιστοποίησης. Αξιολόγηση για επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης. Αξιολόγηση για αναθεώρηση ισχύουσας πιστοποίησης.

Ο φάκελος

Μετά από την υποβολή της αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας, καταρτίζεται και υποβάλλεται στο Σύστημα Πιστοποίησης Αναπηρίας ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος. Αυτός περιλαμβάνει: το Γενικό Εισηγητικό Φάκελο, που αφορά στην κύρια πάθηση του αιτούντος. Και τους ειδικούς εισηγητικούς φακέλους, που αφορούν στις συνυπάρχουσες αξιολογούμενες παθήσεις.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης από το ΚΕ.Π.Α., η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας αποστέλλεται αυτόματα στην ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη και ο πολίτης ενημερώνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ταυτόχρονα ενημερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία.

Πηγή: ot