Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Τουλάχιστον 284 οι νεκροί σύμφωνα με ανακοίνωση του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.323 και ο αριθμός των κτηρίων που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί ζημιές έφτασε τα 1.710.

Ο κ. Οκτάι διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Στη Συρία τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, με βάση τους υπολογισμούς του CNN, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 521.

Eικόνες «Αποκάλυψης»

Τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής είναι τρομακτικά. Ο ήχος που ακούγεται όταν χτυπούν τα Ρίχτερ είναι απόκοσμος και θυμίζει έκρηξη.

Στα πλάνα των βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητα πολυκατοικίες καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν εκτιμήσεις για χιλιάδες εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και εκατομμύρια αστέγους.

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Θα προσφέρουμε βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.

Διεθνείς δηλώσεις στήριξης σε Τουρκία – Αποστολές βοήθειας

«Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια μετά τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία, ανέφερε μέσω Twitter και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

«Σοκαριστικό να ακούμε για τον τεράστιο αντίκτυπο του σεισμού που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Βάρχελι.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον «φιλικό» τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», προσθέτει.

Ετοιμο να στείλει βοήθεια και το Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Δείτε φωτογραφίες

Κτίριο έπεσε στη Μαλάτια

Συντρίμμια στο Ντιγιαρμπακίρ

Διασώστες στη Χάμα της Συρίας

Κτίριο έχει καταρρεύσει στη Χάμα της Συρίας

Διασώστες στο Ντιγιαρμπακίρ

Διασώστες στην Αζάζ στη Συρία