Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία οι Έλληνες σεισμολόγοι καθώς υπάρχει ανησυχία πως μια δόνηση τέτοιου μεγέθους μπορεί να «ξυνπνήσει» άλλα ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

Λέκκας: «Δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο»

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ακόμη, σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

Τσελέντης: «H σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες»

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μίλησε στο MEGA και δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μεγασεισμοί.

«Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Μπορεί να διεγείρει άλλες δονήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο»

«Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» εκτίμησε μέσω ανάρτησής του στο facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.