Συνεχίζει να σαρώνει την Αττική η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, δημιουργώντας προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες, ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τόσο καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, όσο και της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Συστάσεις προς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας,συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διακοπή δρομολογίων του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο έχουν διακοπεί, και οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό που βρίσκεται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

«Η ΣΤΑ.ΣΥ ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό στο τμήμα προς και από το Αεροδρόμιο, μετά από σχετική ενημέρωση από τον ΟΣΕ. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, μετεπιβιβάζονται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» στον Προαστιακό σιδηρόδρομο».

Πιθανόν να παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη σχολεία συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής

Σήμερα το απόγευμα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη λειτουργία ή μη των σχολείων στο λεκανοπέδιο της Αττικής την Τρίτη (07/02), σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, τα χειρότερα είναι πίσω αλλά σε κάποιες περιοχές τα σχολεία να μείνουν κλειστά λόγω του παγετού που θα σχηματιστεί. Ο κ. Πατούλης, είπε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των προβλέψεων των μετεωρολόγων. Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, μεγαλύτερο πρόβλημα σίγουρα υπάρχει στα Βόρεια Προάστια.