Κατά έξι εκατομμύρια τόνους τον χρόνο αυξήθηκε η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021, με την πανδημία να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως, καθώς τεράστιες ποσότητες θάβονται σε χωματερές ή απορρίπτονται σε ποτάμια και ωκεανούς.

Η διαδικασία παραγωγής τους είναι επίσης σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

Παρόλο που η αύξηση της παραγωγής έχει επιβραδυνθεί, η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από ορυκτούς υδρογονάνθρακες δεν δείχνει να πλησιάζει το σημείο κορύφωσης και η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει «στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δραστηριότητα», αναφέρει το αυστραλιανό ίδρυμα Minderoo.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε μια απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης» αναφέρεται.

Στα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα ήρθαν τα τελευταία χρόνια να προστεθούν οι μάσκες (Shutterstock)

Στην κορυφή της λίστας των πετροχημκών εταιρειών που παράγουν παρθένα πολυμερή για πλαστικά μιας χρήσης βρίσκεται η Exxon Mobil και ακολουθεί η κινεζική Sinopec.

Η Sinopec είναι επίσης πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019-2027, με την παραγωγή να προβλέπεται να ξεπεράσει τους πέντε εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

Η Exxon Mobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους.

Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας αύξησης στην ζήτηση πλαστικών την τελευταία 15ετία.

Πέρυσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει «πενταετές σχέδιο» για μείωση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη την κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, η χώρα όμως φιλοξενεί τις μισές από τις 20 εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, ανέφερε η Minderoo.

Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και έως το 2027 αναμένεται αύξηση κατά ακόμα 17 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters