Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία με καταλήψεις, διαδηλώσεις, πυρπολήσεις οχημάτων και έντονη αστυνομική παρουσία και καταστολή.

Όπως μεταδίδει η DW στην Ρώμη έγινε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Sapienza και πυρπολήθηκαν οχήματα εταιρίας τηλεπικοινωνιών ενώ χθες,  Σάββατο 4.02.2023,  το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από τις φυλακές του Μιλάνου.

Αιτία για τις αναταραχές η κράτηση του ιταλού αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή σε συνθήκες απομόνωσης σαν αυτές που προβλέπονται για τους μαφιόζους.

Ο Ιταλός αναρχικός πραγματοιεί απεργία πείνας και ζητά να αρθεί το καθεστώς «σκληρής φυλάκισης» για όλους τους φυλακισμένους σε όλες τις ιταλικές φυλακές.

Από την πλευρά της η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως η χώρα δεν εκβιάζεται. «Το κράτος δέχεται επίθεση και ζητώ από όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης» είπε, ενώ αναφερόμενη στον φυλακισμένο αναρχικό και απεργό πείνας υπενθύμισε ότι του είχε απονεμηθεί χάρη αλλά στην συνέχεια, πυροβόλησε στα πόδια τον Ρομπέρτο Αντινόλφι, διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας Ansaldo nucleare, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, τις  τελευταίες εβδομάδες, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα Ιταλών διπλωματών στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ενώ άγνωστοι έγραψαν σύνθημα για την απελευθέρωση του Κόσπιτο και έξω από το ιταλικό προξενείο στην Βαρκελώνη.

Πιθανές νέες κινητοποιήσεις

Ρώμη Sapienza

Από τη Νομική του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica οι αστυνομικές δυνάμεις  βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την Ιταλία διότι θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις και συμπλοκές. Το θέμα έχει πάρει έκταση και σε πολιτικό επίπεδο.

O αντιπρόεδρος της  ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια, Τζοβάνι Ντοντζέλι, (ο οποίος ανήκει στο κόμμα της Μελόνι) κατηγόρησε την κεντροαριστερά ότι «στηρίζει τους τρομοκράτες» και έκανε λόγο για επαφές του Κόσπιτο μέσα στην φυλακή με νονούς της μαφίας.

Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα διέψευσε ότι υποθλάπτει τη βία και ζήτησε με την σειρά του την παραίτηση του Ντοντζέλι, θεωρώντας ότι δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες.

Στο μεταξύ, από την φυλακή του Μιλάνου, ο Κόσπιτο επιμένει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την απεργία πείνας και δηλώνει ότι «αν η κατάστασή του χειροτερέψει, δεν θέλει να γίνει χρήση ορού και τεχνητής διατροφής». Τις ώρες αυτές αναζητείται διέξοδος με στόχο μια ουσιαστική μείωση της έντασης.