Σοβαρά προβλήματα προκαλεί στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες.

Η «Μπάρμπαρα» βάζει προσωρινό λουκέτο σε σχολεία, λαϊκές αγορές, δικαστήρια, Πανεπιστήμια, ενώ τηλεργασία θα ισχύσει στο Δημόσιο.

Επίσης, κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

Κλειστά σχολεία – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους.

Κλειστά και τα καταστήματα

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023, τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

«Λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών για να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει και ταλαιπωρηθεί κανείς. Σας ευχαριστούμε» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter ενημερώνοντας τους πολίτες.

Τι ισχύει για λαϊκές αγορές

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής τόσο για την προστασία των εμπλεκομένων στον κλάδο όσο και των καταναλωτών λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο.

«Για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής η οποία προχώρησε στην απόφαση κατόπιν σχετικής σύστασης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, απόφαση στην οποία πέραν της προστασίας των εμπλεκομένων, συνέτεινε και η πιθανή ανεπάρκεια προϊόντων που θα παρουσιαζόταν μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων νωρίς την Κυριακή λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και ακολούθως η διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό.

Ωστόσο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας από τα ξημερώματα επιχειρεί με πλήρη ετοιμότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με «προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών», όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συστήνοντας παράλληλα στους πολίτες «να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις» και στους οδηγούς «να κινούνται με αλυσίδες».
Με αφορμή την επέλαση του χιονιά και της έντασης των καιρικών φαινομένων τα οποία θα παρουσιάσουν «ύφεση τις απογευματινές ώρες και θα επανέλθουν σφοδρότερα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας», όπως ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι Κ. Λαγουβάρδος και Θ. Καλύβας στη σύσκεψη με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες που συγκάλεσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης, ο μηχανισμός ως επί το πλείστον επιχειρούσε στα ΒΑ προάστια και κοντά στους ορεινούς όγκους. Αργά το μεσημέρι η μέριμνα του μηχανισμού επεκτάθηκε προς τις Δυτικές περιοχές της Περιφέρειας (Βίλια, Οινόη, Κάζα κ.λ.π.) όπου κατευθύνθηκε και η σφοδρότητα του φαινομένου.

Ειδικότερα για το δυναμικό των οχημάτων της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας το οποίο λίγο μετά το μεσημέρι βρισκόταν στους δρόμους συνδράμοντας στον εκχιονισμό τους ή ήταν σε ετοιμότητα για την διευκόλυνση των συμπολιτών, ο διευθυντής μητροπολιτικών υποδομών της Περιφέρειας Παναγιώτης Καριώτης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στους δρόμους υπάρχουν 117 οχήματα εκ των οποίων 58 μεγάλα εκχιονιστικά με λεπίδα και αλατιέρα, 22 μικρότερα με λεπίδα και με ή χωρίς αλατιέρα, 30 φορτωτές διπλής δράσης, 3 πλατφόρμες με γερανό (για απεγκλωβισμούς οχημάτων και 4 οχήματα 4χ4 για απεγκλωβισμό ή διευκόλυνση ατόμων, προς νοσοκομεία κ.α.)».

Επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει διασφαλίσει 5.000 τόνους αλατιού και επιπλέον 3.000 τόνους εφεδρικούς εάν απαιτηθεί. Για προληπτικούς λόγους τα ειδικά μηχανήματα έχουν ρίξει πολύ αλάτι από νωρίς σε κεντρικούς βόρειους οδικούς άξονες (Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη) και θα το «επαναλάβουν το απόγευμα – βράδυ καθώς εύκολα παρασείρεται από το νερό και τα διερχόμενα οχήματα» Ο ίδιος βεβαίωσε για την επάρκεια αλατιού το οποίο πέρα από τα δύο μεγάλα εφοδιαστικά κέντρα διατίθεται και από 7 ακόμη αποθηκευτικά σημεία τα οποία είναι διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο ώστε να μην καθυστερούν τα εκχιονιστικά αλλά να διευκολύνονται και οι Δήμοι.

Κλειστά τα δικαστήρια Δευτέρα και Τρίτη

Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την απόφαση έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω της κακοκαιρίας, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για τις επόμενες δύο ημέρες σε Αθήνα και Πειραιά.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια  των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοίας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ντελίβερι

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Δευτέρας στα ΑΕΙ

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα… αναβάλλει και τις εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής για αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Συγκερκιμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν την αναστολή των εξετάσεων των φοιτητών.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ενώ οι άνεμοι σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Βόλος-Σποράδες,Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Καλό είναι όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τις αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Σε συνέχεια και της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός Πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΠ/Φ/69/οικ 1866/5.2.2023 για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα την 6η Φεβρουαρίου 2023, αλλά και των συστάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα), η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με σημερινή της ανακοίνωση διευκρινίζει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, την Δευτέρα 6/2/2023 Φεβρουαρίου 2023, ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας).

Ως εκ τούτου συνιστάται όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ οι συναλλασσόμενοι:

α) να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και
β) πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

Καταργούνται τρένα

Για τις καταργήσεις τρένων τη Δευτέρα ενημέρωσε ήδη η Hellenic Train, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή Υποδομής (ΟΣΕ), αύριο Δευτέρα 6/2/2023 καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 50 & 51 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Καταργούνται επίσης οι αμαξοστοιχίες 1521, 11530, 1530, 1533, 3537, καθώς και η αμαξοστοιχία 4200 και η επιστροφή της μεταξύ Κάντζας και Άνω Λιοσίων.