Τέλος τις φήμες για πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, κατ’ αντιστοιχία με την Ελλάδα, έβαλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν επιβεβαιώνεται το ταξίδι Μπλίνκεν στην Τουρκία

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα γίνε ένα τέτοιο ταξίδι.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Μονακό, 20-21 θα είναι στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να προετοιμάζεται αντιστοίχως, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ένδειξη ότι στη μία μέρα που μεσολαβεί θα μεταβεί στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε και για το λεκτικό επεισόδιο που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν «μάσησε τα λόγια του» και απάντησε ευθέως στην Τουρκία ότι όλα αυτά αποτελούν θεωρίες συνωμοσίες της Τουρκίας και ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε καμία προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την χώρα.

Αυτό που εξόργισε τον Σοϊλού ήταν μία ταξιδιωτική πληροφορία από τις ΗΠΑ ότι στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως κύριο μέλημά του είναι να προστατεύει τους Αμερικανούς πολίτες και δεν λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις με οικονομικά ή πολιτικά κριτήρια, απαντώντας ουσιαστικά ξεκάθαρα στον Τούρκο υπουργό.

Επιβεβαιώνονται οι διαφορές κυβέρνησης – Κογκρέσου για τα τουρκικά F-16

Τέλος, σε μία ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της επίσημης θέσης του Λευκού Οίκου που θέλει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, κι στο Κογκρέσο.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε στο ερώτημα του γιατί δεν έχει ειδοποιήσει η κυβέρνηση επίσημα το Κογκρέσο την στιγμή που οι τεχνικές συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί και την απόφαση για τα F-16 μπορεί να την πάρει ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόνοι τους χωρίς να μεσολαβήσει ενημέρωση στο Κογκρέσο.