Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε  ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης, ο κυβερνήτης του Φάντομ που έπεσε και οδήγησε στον θάνατο τον ίδιο και τον συγκυβερνήτη του, Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε και το φέρετρο του άτυχου σμηναγού μεταφέρθηκε πεζή στο κοιμητήριο του Γρανίτη Νευροκοπίου Δράμας.

Ο αδερφός του εκφώνησε έναν συγκλονιστικό επικήδειο. «Είσαι ο ήρωας μας», είπε ο αδερφός του με τρεμάμενη φωνή, «δεν είσαι απλά ένας άνθρωπος, είσαι αυτός που μας έμαθε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, ότι από ένα μικρό χωριό μπορούμε όλοι να κάνουμε το αδιανόητο, σε ευχαριστούμε που ήσουν δίπλα μας. Που μας έμαθες όχι μόνο τα ιδανικά για να αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά στάθηκε δίπλα μας στην οικογένεια μας και η απώλεια σου είναι αδιανόητη».

«Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε (σ.σ. ο υποσμηναγός Τουρούτσικας) σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι!», πρόσθεσε.

«Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχώριζε»

«Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σου πότισε με απέραντη θλίψη και ανείπωτο πόνο τις καρδιές της οικογένειάς σου και των συναδέλφων σου», είπε αρχικά ο καλός φίλος και συνάδελφος του Ευστάθιου Τσιτλακίδη που θα τον πάντρευε με την αγαπημένη του, Μαρία.

«Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου στάθηκες κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παράλληλα ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους αγαπημένους σου γονείς», πρόσθεσε.

«Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλινα φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο, τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου, που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσσευμα ψυχής, χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχώριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα.

Τη θύμησή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ήρωες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξιότατο στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου», συμπλήρωσε.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Υποδέχθηκαν το φέρετρο με χειροκροτήματα

Από το πρωί, το κλίμα στον Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα ήταν βαρύ. Στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών το φέρετρο του κυβερνήτη του έφτασε περίπου στις 11:30 το πρωί.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν το φέρετρο του πιλότου που ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία με χειροκροτήματα. Το φέρετρο είχαν στα χέρια τους συνάδελφοι του Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Προπορευόταν ο συνάδελφος του Ευστάθιου Τσιτλακίδη που θα τον πάντρευε με την αρραβωνιαστικιά του. Αυτός ήταν που κρατούσε το πηλήκιο και το ξίφος του, τα οποία μετά το τέλος της τελετής θα παραδοθούν στην οικογένειά του, όπως και η σημαία με την οποία είχε περιτυλιχθεί το φέρετρο.