Ολοκληρώνεται σήμερα με την κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη  η τελευταία πράξη του δράματος από της πτώσης του μοιραίου  Φάντομ που κατέπεσε στην περιοχή της Ανδραβίδας.

Οταν ο σμηναγός…. χόρευε ζεμπέκικο

Η κηδεία του άτυχου νέου θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στον Γρανίτη Δράμας του Δήμου Νευροκοπίου ενώ η σορός του  θα φτάσει στο χωριό μετά τις 11 το πρωί.

Η οικογένεια του άτυχου σμηναγού αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να μοιράσει 1000 κουφέτα και λουλούδια σε όσους θα βρίσκονται εκεί για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο τους Στάθη.

Χθες, σε βαρύ κλίμα πένθους και οδύνης πραγματοποιήθηκε και κηδεία του συγκυβερνήτη του στο πολεμικό Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε χθες η κηδεία του συγκυβερνήτη του  Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Θα προσφωνηθεί Αντιπτέραρχος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν με απόφασή τους τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων πιλότων και έτσι, όπως συνέβη και χθες με τον Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης θα προσφωνηθεί Αντιπτέραρχος.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβ 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο:

α. Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342).

β. Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (69113)».

Στην εξόδιο ακολουθία του σμηναγού  Ευστάθιου Τσιτλακίδη, στον στον Γρανίτη Δράμας θα παραβρεθούν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Όλο το χωριό θα αποχαιρετήσει τον δικό του Στάθη

Βαριά οδύνη και πένθος αναμένεται ότι θα επικρατήσει και σήμερα  στην κηδεία του σμηναγού, όπως συνέβη και χθες Πέμπτη στην τελετή αποχαιρετισμού του συναδέλφου του.

Η συμβολική κίνηση να μοιραστούν κουφέτα κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας  υποδηλώνει ότι ο 31χρονος πιλότος δεν πρόλαβε να παντρευτεί και οι οικείοι καλούν συγγενείς, φίλους αλλά και όσους βρεθούν στην κηδεία σε έναν «διαφορετικό γάμο» του αδικοχαμένου παιδιού τους. Είναι ένα νεκρώσιμο έθιμο που συνηθίζεται σε πολλά και διαφορετικά μέρη της χώρας όταν πεθαίνει ή σκοτώνεται ένας νέος άνθρωπος.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη ημέρα και για την οικογένειά του και για εμάς εδώ και μας έχει πιάσει μία θλίψη όπως όλη η Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ο Στάθης ήταν το καλύτερο παιδί. Άριστος μαθητής, πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος. Το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος, αυτό ήθελε να κάνει, ήθελε να πετάξει ψηλά», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Γρανίτη, Χαράλαμπος Παϊσίδης.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουν ένα παιδί σαν τον Στάθη, να είναι περήφανοι. Η επιλογή του ήταν να γίνει πιλότος. Ήταν άριστος μαθητής, μπορούσε να πάει σε όποια σχολή ήθελε, όμως εκείνος ήθελε να γίνει πιλότος. Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια, δυστυχώς δεν πρόλαβε», δήλωσε ένας φίλος της οικογένειας.

Όλο το χωριό αναμένεται να βρεθεί στην κηδεία του σμηναγού. Οι γονείς, τα αδέλφια, αλλά και οι φίλοι του δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν θα ξαναδούν τον δικό τους Στάθη.

Ο 31χρονος είχε δύο ακόμη αδέρφια, ενώ ήταν φίλος της ομάδας του Άρη. Ο πατέρας του είναι πρώην δασάρχης του Κάτω Νευροκοπίου και η μητέρα του καθηγήτρια Γαλλικών.

Στα «λευκά» το χωριό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, όλο το χωριό είναι στα «λευκά», ενώ χιονίζει από το πρωί και έτσι οι συνθήκες για την κηδεία γίνονται πιο δύσκολες. Το προαύλιο της εκκλησίας ήταν στρωμένο με χιόνι, ενώ οι σημαίες είναι μεσίστιες σε όλο το χωριό, σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Εργαζόμενοι του Δήμου θα έχουν φροντίσει να καθαρίσουν το προαύλιο πριν την κηδεία.

Η οικογένεια του πιλότου δεν έχει βγει από το σπίτι όλες αυτές τις ημέρες καθώς έχουν βαρύ πένθος για το παιδί τους.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου σε συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος.
  • Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και κτίρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου  από ώρα την 11η πρωινή της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023, σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα.
  • Να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να ονομαστεί μία κεντρική οδός ή ένα δημοτικό κτήριο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου «ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ».