Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του SARS-CoV-2 φάνηκε ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση και θάνατο εξαιτίας της COVID-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παρότι έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε οριστικά συμπεράσματα.
Τώρα ερευνητές του Κέντρου Hackensack Meridian για τις Ανακαλύψεις και την Καινοτομία (CDI) στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι βρήκαν την απάντηση στο σημαντικό ερώτημα.
Κορωνοϊός: 168 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ο γυναικείος λιπώδης ιστός κάνει τη διαφορά
H δρ Τζιότι Ναγκατζιότι και οι συνεργάτες της από το CDI μελετούν μεταδιδόμενα νοσήματα τα οποία σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19. Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Molecular Sciences» αναφέρουν ότι οι άνδρες έχουν χειρότερη έκβαση εξαιτίας της COVID-19 διότι ο ιός SARS-CoV-2 επιτίθεται πιο εύκολα στον ιστό των πνευμόνων τους ενώ στις γυναίκες «φωλιάζει» πιο εύκολα στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται τόσο το ιικό φορτίο στους πνεύμονές τους.
Λιπώδες «ρεζερβουάρ» για τον ιό
«Με βάση τα ευρήματά μας είδαμε ότι σε θηλυκά ποντίκια ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ένα ρεζερβουάρ για τον ιό με αποτέλεσμα να γλιτώνουν οι πνεύμονες από μεγαλύτερο ιικό φορτίο και να αποτρέπονται έτσι οι βλάβες στον ιστό των πνευμόνων εξαιτίας ενεργοποιημένων προφλεγμονωδών κυτταροκινών» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Τα μοντέλα ποντικών που μελετήθηκαν στο Εργαστήριο της δρος Ναγκατζιότι είχαν ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μιμείτο το ανθρώπινο. Τα πειράματα σε αυτά τα ποντίκια έδειξαν ότι τα θηλυκά έχασαν περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τα αρσενικά όταν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2. Τα αρσενικά ποντίκια είχαν μεγαλύτερες ποσότητες ιού στους πνεύμονές τους ενώ τα θηλυκά περισσότερο ιό στον λιπώδη ιστό τους. Η θεωρία λοιπόν των ερευνητών είναι ότι ο λιπώδης ιστός των θηλυκών λειτουργεί ως ρεζερβουάρ του ιού προφυλάσσοντάς τα από σοβαρή προσβολή των πνευμόνων.
Αντίστροφη σχέση
Της τελευταίας αυτής μελέτης προηγήθηκε δημοσίευση της ίδιας ερευνητικής ομάδας που έγινε πέρυσι στην επιθεώρηση «Frontiers in Cardiovascular Medicine» από την οποία είχε προκύψει ότι ο SARS-CoV-2 διεισδύει πιο εύκολα στους πνεύμονες των αρσενικών παρά των θηλυκών πειραματοζώων. Η νέα μελέτη προχωρά ένα βήμα πιο πέρα αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου των πνευμόνων και του λιπώδους ιστού η οποία είναι μάλιστα διαφορετική μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.
Οι ερευνητές είδαν μάλιστα ότι η λοίμωξη με τον πανδημικό κορωνοϊό τροποποιεί τη σήμανση που αφορά τα ανοσολογικά μονοπάτια καθώς και τον κυτταρικό θάνατο με διαφορετικό τρόπο μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. «Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στο να εξηγηθεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19 από τις γυναίκες» καταλήγουν οι επιστήμονες του CDI.