Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό προκαλεί νέες μεταλλάξεις σε κάποια μερίδα ασθενών.

Σύμφωνα με την μελέτη εκφράζεται η ανησυχία ότι το φάρμακο της Merck μπορεία να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα από τις μελέτες που διεξήγαγαν οι ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν μεταλλάξεις που φέρεται να σχετίζονται με το χάπι Lagevrio της Merck καθώς έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς.

Έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που συνδέονται με το χάπι είναι πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο site medRxiv.

Ωστόσο η ύπαρξή τους εγκυμονεί, υποστηρίζουν κάποιοι από τους ερευνητές, πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν με την γενικευμένη χρήση του φαρμάκου, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κίνα.

Οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού

Όπως αναφέρει η μελέτη, το χάπι Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, τέτοιες που εμποδίζουν να αναπαρχθεί ο ιός στο σώμα ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Επιπλέον, κάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη του 2021 για τους κινδύνους των μεταλλάξεων, λόγω του τρόπου λειτουργίας του εν λόγω φαρμάκου.

Τι απαντά η Merck

Η εταιρεία πάντως αμφισβητεί το γεγονός πως το χάπι παραγωγής της προκαλεί μεταλλάξεις του ιού επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη» ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικές με τη μελέτη.

«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορωνοϊού».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Merck, είπε πως οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και πως το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης και όχι πρόβλημα.

Επιπροσθέτως η Merck αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιηήθηκε σε ζώα και από την οποία αποδείχθηκε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Πηγή: Bloomberg