Σημαντικές συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με την βομβιστική επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι την Δευτέρα, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας της Πεσαβάρ Ιτζάζ Χαν.

Ο ίδιος είπε ότι ερευνάται με ποιό τρόπο ο καμικάζι βομβιστής εισήλθε στην αυστηρά φρουρούμενη περιοχή μέσα στο γενικό αρχηγείο της αστυνομίας και δεν αποκλείει να υπήρξε βοήθεια εκ των έσω για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας τόνισε χθες ότι η επίθεση διαπράχθηκε σε αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Στον χώρο λατρείας εντός της περιμέτρου της αυστηρά φυλασσόμενης εγκατάστασης ήταν συγκεντρωμένοι 300 ως 400 αστυνομικοί για τη μεσημβρινή προσευχή.

Οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον περιπόλων, οδοφραγμάτων και τμημάτων της αστυνομίας έχουν κλιμακωθεί στην Πεσάβαρ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως και σε περιοχές φυλών γύρω από αυτήν, αφότου οι αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στην Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021.

Οι επιθέσεις αυτές διαπράττονται κυρίως από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), το οποίο απέκτησε ελευθερία κινήσεων μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και από το ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν»), τον τοπικό βραχίονα του ΙΚ. Όμως οι πολύνεκρες ενέργειες, όπως αυτή της Δευτέρας, παραμένουν μάλλον σπάνιες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ