«Κλειδί» η κεταμίνη στη δίκη της Τζωρτζίνας

Μιλώντας στο MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ανέφερε πως το αίτιο θανάτου της κεταμίνης δεν μπορεί να αλλάξει.

«Η κεταμίνη που βρέθηκε στο σώμα της μικρής Τζωρτζίνας είναι αρκετή σαν ποσότητα να τη σκοτώσει καθώς σύμφωνα με έρευνες στο παρελθόν μπορεί να σκοτώσει και άτομα με μεγαλύτερο βάρος σώματος», δήλωσε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

«Τα υπόλοιπα περιστατικά που σημειώθηκαν με την μικρλή Τζωρτζίνα μπορεί να οφείλονται στο ίδιο αίτιο αλλά και σε κάτι διαφορετικό. Πρέπει να δούμε εάν συνδέεται με την κεταμίνη το πρώτο περιστατικό ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας».

Στο «LIVE NEWS» μίλησε γιια την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης και αναφερομενος  στην κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη δήλωσε πως την ποινική δίωξη δεν την άσκησε ο κ. Δασκαλάκης.

«Δεν άσκησε την ποινική δίωξη ο Μάνος Δασκαλάκης. Αξιολογείται η κατάθεση του αλλά έτσι θα εξεταστούν και όλοι οι μάρτυρες».

Διεκόπη για τις 7 Φεβρουαρίου η δίκη

Για τις 7 Φεβρουαρίου διακόπηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της Τζωτζίνας, για τον οποίο και κατηγορείται.

Η δίκη ξεκίνησε χθες με πρώτο μάρτυρα κατηγορίας τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην σχέση που είχε το ζευγάρι, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη μεταξύ τους.

Όπως τόνισε, ο ίδιος είχε αποφασίσει να διαλύσει τον γάμο τους πριν το θάνατο της Ίριδας και προτού νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα.

«Κλειδί η κεταμίνη»

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό στοιχείο στο δικαστήριο θα είναι η κεταμίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί από τους ιατροδικαστές ως η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλο, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμα τη διαδρομή του φαρμάκου, ωστόσο θεωρούν ότι τη χορήγησε στο παιδί η μητέρα του, όσο ήταν μόνη της μαζί του στο δωμάτιο.

Όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου με την κεταμίνη, όπως οι διαφημίσεις που βρέθηκαν στο κινητό της 34χρονης μετά από την άρση του απορρήτου, κάτι που υποδηλώνει κάποια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι καταθέσεις πλήθος γιατρών από πέντε διαφορετικά νοσοκομεία, οι οποίοι θα καταθέσουν για την περίεργη συμπεριφορά της κατηγορουμένης κατά τις νοσηλείες της μεγαλύτερης κόρης της.

Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου:

– Γιατί και σε αυτό το επεισόδιο, όπως και στα προηγούμενα 8, ήταν η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας

– Γιατί τρεις μέρες πριν τον θάνατο της μικρής έλαβε στο κινητό της διαφήμιση κεταμίνης μετά από σχετική αναζήτηση

– Είναι τυχαίο το γεγονός πως λίγες μέρες πριν είχε πληροφορηθεί από τον σύζυγό της πως θα ξαναφύγει από το σπίτι;

Η κατηγορούμενη πάντως επιχειρεί μέσω ιατροδικαστών να αποδείξει πως η ανευρεθείσα δόση της κεταμίνης δεν ήταν αυτή που σκότωσε το παιδί της.

«Oι γιατροί προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους δεν καταγράφουν πουθενά τι δίνουν κατά την καρδιοαναπνευστική διαδικασία. Θα έπρεπε να γίνει καταγραφή, δεδομένου ότι δεν ανευρέθηκε στις τοξικολογικές το ρουκορόνιο που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα», αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της 34χρονης.

Η αλήθεια είναι πως τα φάρμακα της ανάνηψης δεν ανιχνεύτηκαν ποτέ στο αίμα της μικρής. Κι αυτό γιατί όταν μπήκαν οι γιατροί στο δωμάτιο, το παιδί ήταν ήδη νεκρό.

«Όταν μπήκαμε στον θάλαμο το παιδί ήταν απνοϊκό, άσφυγμο και σε μυδρίαση. Οι γιατροί του ορόφου είχαν ήδη αρχίσει ΚΑΡΠΑ και αερισμό με AMBU. Εγώ με τις οδηγίες του εντατικολόγου χορήγησα αδρεναλίνη και ροκουρόνιο ως μυοχάλαση, πριν από τη διασωλήνωση», έχει πει νοσηλεύτρια.

«Ο εντατικολόγος μας είπε η προσπάθεια θα διαρκέσει 60 λεπτά. Τα 60 λεπτά είναι πολύς χρόνος, αλλά ο γιατρός είχε ενημερωθεί από τη μητέρα του παιδιού ότι σε προηγούμενη ανακοπή που είχε, επανήλθε μετά από 55 λεπτά. Το παιδί όμως εκείνο το μεσημέρι δεν ανένηψε ποτέ», αναφέρει άλλη νοσηλεύτρια.

Δάκρυσε όταν άκουσε το κατηγορητήριο

Η Ρούλα Πισπιρίγκου δάκρυσε όταν άκουσε το κατηγορητήριο που τη θέλει να χορήγησε δύο φορές κεταμίνη στην κόρη της, μία τον Απρίλιο του ’21 όταν και το 9χρονο κορίτσι υπέστη ανακοπή κι έμεινε τετραπληγικό και μία δεύτερη εννέα μήνες αργότερα όταν και κατέληξε.

Εισαγγελέας: Γιατί λοιπόν να το κάνει δεύτερη φορά;

Μάνος Δασκαλάκης: Ίσως γιατί δεν πέτυχε την πρώτη φορά.

Ο Μάνος Δασκαλάκης εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος πως για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ευθύνεται η εν διαστάσει σύζυγός του. Η γυναίκα με την οποία έζησε μια δεκαετία, απέκτησε 3 παιδιά και πλέον δεν την αποκαλεί ποτέ με το όνομα της παρά μόνο ως κατηγορούμενη.

Μάνος Δασκαλάκης: Τυχαίνει να είναι η περίοδος που θα έφευγα από το σπίτι, πάλι για τον ίδιο λόγο που έγινε και η απόπειρα και για να ξεφορτωθεί ένα βάρος.

Δικηγόρος: Σας το είχε πει αυτό;

Μάνος Δασκαλάκης: Είχε πει στις συζητήσεις μας, ότι εμένα ποιος θα με θέλει τώρα με ένα παιδί τετραπληγικό; Με ένα παιδί ανάπηρο συγκεκριμένα.

«Της λέω ‘μα εγώ κυρία Ρούλα δεν μπορώ να δώσω ούτε νερό στο παιδί σας’ και γυρνάει και μου λέει ‘δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό. Δεν έχει 40 βαθμούς έξω’. Και της απάντησα ‘συγγνώμη γιατί εγώ Χειμώνα έδινα στο παιδί μου νερό’, δήλωσε η διευθύντρια ΚΔΑΠ.

«Η Ρούλα ήταν πάντα εκεί»

Το πρώτο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος της είναι το γεγονός πως σε κάθε κρίση, σε κάθε επεισόδιο, σε κάθε θάνατο παιδιού η Ρούλα ήταν πάντα εκεί. Η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας.

«Επειδή έχει τονιστεί ότι πάντα ήμουν εγώ εκεί. Καμία μαμά δε θα άφηνε μόνο το παιδί στο νοσοκομείο».

Κι ενώ αυτός ο ισχυρισμός της μοιάζει λογικός… εντύπωση προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη του Μάνου Δασκαλάκη στο δικαστήριο ότι δηλαδή σε ένα επιληπτικό επεισόδιο της Τζωρτζίνας αντί να καλέσει τους γιατρούς για να σώσουν το παιδί της, η ίδια κάλεσε με βιντεοκλήση τον σύζυγό της.

– Μου έκανε εντύπωση αυτό. Με πήρε με βιντεοκλήση την ώρα που είχε ξεκινήσει ένα επεισόδιο.

– Ήταν εν εξελίξει;

– Εν εξελίξει το επεισόδιο, δεν ήταν από την αρχή.

– Και πως έληξε το επεισόδιο;

– Της είπα «τι κάνεις; Κλείσε και πάρε τους γιατρούς να μας πουν τι θα κάνουμε».

Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 22. Δύο μέρες πριν ο Δασκαλάκης της είχε πει ότι:

«Καλύτερα να είμαστε χωριστά, παρά να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».

Κι αυτό λοιπόν είναι το δεύτερο ενοχοποιητικό στοιχείο για την κατηγορούμενη. Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που στα μάτια του Δασκαλάκη πλέον φαντάζουν ως μια ιδιόμορφη σκυταλοδρομία θανάτου καθώς μετά από κάθε χωρισμό, ένα παιδί «έφευγε».

«Είχε ψύχωση και πάθος με τον άντρα της, δηλαδή όταν τον έχανε δεν υπολόγιζε τίποτα. Ήταν μέχρι ένα σημείο έξυπνη, αλλά όταν ήταν με τον άντρα της και καταλάβαινε ότι θα τον χάσει, μπλόκαρε», λέει οικογενειακός φίλος.

Κι ενώ το δικαστήριο κρίνει άκρως κομβική τη σχέση του ζευγαριού στην διαλεύκανση της υπόθεσης, η πλευρά Πισπιρίγκου επιχειρεί να αποσυνδέσει τα γεγονότα κατηγορώντας την ανακρίτρια μάλιστα για καφενειακές συζητήσεις.

«Αντί να την ρωτήσετε ουσιαστικές ερωτήσεις, έχετε μεταβάλει την απολογία σε συζήτηση για πρωινάδικο, όταν ρωτάς τι όνειρα βλέπεις και πως τα εξηγείς», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Το τρίτο ενοχοποιητικό στοιχείο για την ίδια είναι πως κανένας γιατρός δεν είδε από την αρχή του κανένα από τα συνολικά 9 επεισόδια της Τζωρτζίνας. Πάντα τους ειδοποιούσε η μητέρα και εκείνοι με την σειρά τους πάσχιζαν νυχθημερόν να βρουν την αιτία των κρίσεων.

«Αυτοί δεν ξέρουν τι ψάχνουν να ξέρεις, έρχονται και με κοιτάνε με ένα βλέμμα της αγελάδας, το ηλίθιο».

Ποτέ δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πως ένα παιδί μέσα στην μονάδα εντατικής θεραπείας και παρακολούθησης δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο και κάθε φορά που επέστρεφε στην απλή μονάδα, ο συναγερμός χτυπούσε.