Την τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ακόμη μία φορά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά του Αγιαίου. Την ίδια ώρα χαρατκήρισε «προκαταλήψεις που δεν ισχύουν» τις κατηγορίες προς τη χώρα του για αναθεωρητισμό και νεο- οθωμανισμό που κατά τον τούρκο ΥΠΕΞ είναι ανυπόστατες και  προκύπτουν από την ένταση που δημιουργεί η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Διαβάζοντας το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε του τουρκικού επεκτατισμού και της πολιτικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας πως η Άγκυρα θέλει να προασπίσει «τα δικαιώματά» της.

Προκλητικός Τσαβούσογλου

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πάνελ συνεργασίας που συμμετείχε μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη, είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το sigmalive:

«Θεωρώ ότι για να καταλάβουμε την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις, πρέπει να πω. Ναι, μερικές φορές συμβαίνει αυτό εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών.