Την ώρα που η Πολεμική Αεροπορία και όλος ο ελληνισμός πενθούσε (και πενθεί) για τον υποσμηναγό (Ι) Μάριο- Μιχαήλ Τουρούτσικα, την στιγμή που οι έρευνες συνεχίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για την ανεύρεση του κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ, σμηναγού (Ι) Στάθη Τσιτλακίδη, οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν ούτε το βαρύ πένθος, ούτε καν τις προσπάθειες για την ανεύρεση του πιλότου.

Εισήλθαν για άλλη μια φορά μαζικά, θρασύτατα, στο Αιγαίο, με τους πιλότους μας να έχουν στο μυαλό και στην καρδιά τους, τους δύο συναδέλφους του μέτρησαν 17 τουρκικά F-16, από τα οποία τα 7 οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, 2 κατασκοπευτικά ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δύο UAV. Πραγματοποίησαν 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ήταν τόσο το θράσος τους, ανήμερα μάλιστα της μαύρης επετείου για τα Ίμια που θέλησαν να δοκιμάσουν πάλι την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων στις εικονικές αερομαχίες (dogfights). Αποτέλεσμα; Λοκαρίστηκαν αμέσως από τα ελληνικά F-16 και τα Mirage 2000-5, «έφαγαν πάλι πολύ ξύλο», όπως έλεγαν οι πιλότοι μας και οι Τούρκοι έσπευσαν κυνηγημένοι να προσγειωθούν απέναντι στο Αιγαίο, στη βάση τους.

Ήταν η ώρα που ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επισκέπτονταν το χωριό Μαντινεία στην Αρκαδία τον Κώστα Τουρούτσικα, πατέρα του υποσμηναγού Μάριου- Μιχάλη. Η στιγμή ήταν συγκινητική. Οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί αγκάλιασαν τον πατέρα, ο οποίος τους είπε: “Για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο, μεθοδικό και δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα». Λόγια που συγκλονίζουν, λόγια ενός πατέρα που έχασε το καμάρι του.

***
Ο Αγιος Βαλεντίνος, ο Ακάρ και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας

Αποτελεί, μαθαίνω επιθυμία τόσο της ελληνικής (που πάντοτε επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας) όσο και της τουρκικής πλευράς να υπάρξει κάποια ελληνοτουρκική συνάντηση στις Βρυξέλλες με αφορμή την σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ θα βρίσκονται στο ΝΑΤΟ και η συνάντηση εάν τελικά θα υπάρξει, προβλέπεται να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα συναντηθούν (εκτός απροόπτου) οι δύο υπουργοί και έχουν να συζητήσουν πολλά κυρίως τις προκλητικές ενέργειες οι οποίες έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα έως και τις υπερπτήσεις στα ελληνικά (κατοικημένα) νησιά. Ήδη ο Ακάρ με εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, είχε φροντίσει να στείλει συλληπτήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα υπουργό για τον θάνατο της μητέρας του, αλλά και στεφάνι στην κηδεία της.

Εκείνη την εβδομάδα στο ΝΑΤΟ θα γίνουν επίσης δύο ιδιαίτερες συνόδους για το Ουκρανικό (όπου θα συζητηθούν οι πιθανότητες αποστολής 150 δυτικών αρμάτων μάχης και άλλου οπλισμού). Η πρώτη με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας και τον Μπορέλ (της ΕΕ) και η άλλη με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Στο περιθώριο όμως θα έχουν ενδιαφέρον οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Αμύνης με τον Γερμανό νέο υπουργό Άμυνας, τον Γάλλο, αλλά και με τον Αμερικανό.

***

Πάνω σε καταδρομικό η υπογραφή ελληνοβρετανικού αμυντικού… «οράματος»

Μια νέα αμυντική συνεργασία εγκαινιάζεται την προσεχή εβδομάδα με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βρετανία μετά από πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του Μπέν Ουάλας. Η αλήθεια είναι ότι τελευταίως η Βρετανία άρχισε να μετέχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την χώρα μας αποστέλλοντας τα Eurofighters από τη βάση τους στο Ακρωτήρι της Λεμεσού νοτίως της Κρήτης, ώστε να συνεκπαιδευθούν με τα ελληνικά F-16.

Μπορεί οι Βρετανοί να μην αποκαλούν την συμφωνία που θα υπογράψουν με την χώρα μας «αμυντική» ή «στρατιωτική», απλώς την ονομάζουν… «κοινό όραμα συνεργασίας», αλλά δεν παύει να είναι μια καθαρά αμυντική συμφωνία. Και για να προσδώσουν ξεχωριστό βάρος, θέλουν να υπογραφεί η συμφωνία πάνω σε ένα καταδρομικό στο Πόρτσμουθ. Επίσης προχώρησαν σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται στα αυστηρά βρετανικά πρωτόκολλά. Ανάθεσαν στον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας να κάνει μια δήλωση για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένου Βασιλείου: «Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», είπε.

Αξίζει όμως να σημειωθεί και τούτο. Τούτες τις ημέρες θα βρίσκονται στο Λονδίνο (ίσως να συμπέσουν κιόλας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας) και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Ξέρετε γιατί πάνε στο Λονδίνο; Επειδή θέλουν να αγοράσουν μαχητικά Typhoon Eurofighters, μεταχειρισμένα και καινούργια, όπως κάναμε εμείς με τα Rafale. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται προσοχή.

***
Και εμείς βράδυ θα πάμε…

«Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι, κι εμείς βράδυ θα πάμε», δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ , πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές δια στόματος Ερντογάν ότι «θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ» και πρόσθεσε με νόημα: «Τις δηλώσεις αυτές που ακούγονται ότι οι Τούρκοι θα έρθουν βράδυ και ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα, τις απειλές τέτοιου τύπου, οι οποίες έχουν «μία μαγκιά» δεν μπορούμε να τις πάρουμε στα σοβαρά. Η έκφραση που λέει «σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει» έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι είναι για τον Ερντογάν εύκολος στόχος η Ελλάδα. Ό, τι και να κάνει, δεν θα του βγει έτσι εύκολα όπως φαντάζεται», είπε ο κ. Αποστολάκης.

***
Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τον δικό του «Ανένδοτο»

Δεν πέρασαν ούτε 11 ημέρες από την τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την οικονομία (βάζοντας τον προβολέα την σταθερότητα που μπορεί να φέρει η ΝΔ) και μία εβδομάδα μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προέβη σε ολομέτωπη επίθεση για τα σκάνδαλα και τη διάβρωση των θεσμών, ζητώντας σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση διάλυση της Βουλής.

Κοντεύουν να περάσουν 60 χρόνια από τότε που ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου κήρυξε τον (ιστορικό) «Ανένδοτο» και βλέπουμε τώρα τον Αλέξη Τσίπρα, να κηρύσσει ουσιαστικά τον δικό του «Ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βάζοντας μάλιστα τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ, «μπροστάρη» της δημοκρατικής παράταξης, καλεί ουσιαστικά σε αγώνα για απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, που την χαρακτήρισε έκπτωτη.

Έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε αυτή τη φορά στο Ζάππειο, θέλοντας να προσδώσει σημασία στη δήλωσή του (γιατί υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να την κάνει από την Κουμουνδούρου ή από κάποιο κανάλι) και μετά την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ζήτησε να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από εδώ και στο εξής από το νομοθετικό έργο καθώς θεωρεί έκπτωτη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εκεί ήθελαν εξηγήσεις. Τους δόθηκαν τηλεφωνικώς, να απέχουν από το νομοθετικό έργο, αλλά δεν διευκρινίστηκε εάν θα απέχουν και από τις επιτροπές. Για παράδειγμα, τι θα γίνει εάν αποφασιστεί να συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να εξετάσει τα νέα στοιχεία για τις υποκλοπές; Θα μετάσχουν ή όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι απαντά η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου για αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή; Αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κοινοβουλευτισμό και τη συνταγματική τάξη, είναι επικίνδυνος…

***
Ξέχασαν τους… Σαμαροβενιζέλους

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την απόφαση Τσίπρα να μη μετέχει το κόμμα του στις ψηφοφορίες είναι μια κύρωση εμπορικού περιεχομένου τις ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής που εισηγείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χθες, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γυρνά την πλάτη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν άφησε όμως και ασχολίαστη την επίθεση του Γ. Κατρούγκαλου στον Α. Λοβέρδο, ο οποίος είχε πει λίγο νωρίτερα πως το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται (με αφορμή τις δηλώσεις Τσαπανίδου) με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει στη συνέχεια αιχμές ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν τις δηλώσεις του αρχηγού τους Ν. Ανδρουλάκη. «Βλέπω ένα τεράστιο φλερτ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ξέχασε του Σαμαροβενιζέλους, ξέχασέ τους Γερμανοτσολιάδες, ξέχασε το κακό ΠΑΣΟΚ» σχολίασε με νόημα ο κ. Βαρβιτσιώτης.

***
Γιατί ακούγονται… μελωδίες στο υπουργείο Εξωτερικών

Εσχάτως στο γυάλινο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ακούγονται μελωδίες. Κάθε λογής μελωδίες. Κατά σύμπτωση όλες έξω από τα υπουργικά γραφεία. Τι συμβαίνει; Σε διάφορες συναντήσεις που έχουν οι υπουργοί βάζουν τα κινητά τηλέφωνά τους να παίζουν μουσική και εν συνεχεία τα παραδίδουν στους γραμματείς. Ο φόβος του Predator βλέπετε τους κάνει να παίρνουν τα μέτρα τους. Άλλοι υπουργοί τοποθετούν τα κινητά τους σε… μουσικά κουτιά. Πώς έβαζε κάποτε τα κινητά η τρόικα σε ψυγεία και τρέλαναν τους υπουργούς; Κάτι τέτοιο.