Με έντονες πολιτικές αναφορές συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στο Ειδικό Δικαστήριο η απολογία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε κατασκευασμένες τις εναντίον του κατηγορίες από τους τρεις εισαγγελείς περί παρέμβασης στο έργο τους.

Για να εμφανίζουν το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία

Όπως υποστήριξε τόσο ο πρώην επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, όσο και η άλλοτε επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ράικου επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες του, γιατί χρειάζονταν ένα αφήγημα και επιστρατεύτηκαν για να εμφανίσουν το σκάνδαλο της Νovartis ως δήθεν σκευωρία.

Κατά τον κύριο Παπαγγελόπουλο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θεωρούσε την υπόθεση της Novartis ως την καταξίωσή του, ενώ εκείνος αντίθετα πίστευε ότι δεν θα προσφέρει τίποτα. «Και στην υπόθεση της Siemens και στη Novartis ονόματα πολιτικών δεν δόθηκαν επισήμως, Οι αλλοδαποί διαφθορείς μας δεν έδωσαν ονόματα πολιτικών. Χρειάζονται διεφθαρμένους στην πολιτική γιατί την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων τους θέλουν υπάκουους και ευάλωτους στα κελεύσματα των ξένων», είπε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.

Σφαίρα στο Μαξίμου

«Η Ράικου ψεύδεται συνειδητά. Ο Κοντονής έκανε ενημέρωση στο Μαξίμου, εκτίμηση δική μου είναι. Όποτε ερχόταν η Ράικου στον Κοντονή, εκείνος  έφευγε …σφαίρα για το Μαξίμου», είπε και πρόσθεσε πως ακόμα και μετά την παραίτησή της από την θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς «συνέχισε να διατηρεί σχέσεις μαζί μου. Αν είχε φοβηθεί και αν ήμουν ο Ρασπούτιν γιατί διατήρησε σχέσεις μαζί μου;  Μου ζήτησε συγγνώμη για την παραίτηση. Όσα έχει πει ότι δήθεν εγώ της τηλεφωνούσα είναι κατασκευάσματα της φαντασίας και της αγωνίας της να διασωθεί. Δεν πίστευα στο σκάνδαλο της Novartis. Το είχα πει και στον πρωθυπουργό, δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα για σκάνδαλα από το εξωτερικό».

Χρωστάει του Σαμαρά

Σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε πως «η Ράικου ήθελε να ευνοήσει τον Σαμαρά. Εγώ τους είχα γνωρίσει. Του χρωστάει. Στην προσπάθειά της να πλήξει εμένα και την κυρία Τουλουπάκη επαναλαμβάνει όσα λέει αυτά που περιλαμβάνονται στις μηνύσεις του Σαμαρα».

Στη συνέχεια αμφισβήτησε ευθέως και την κατάθεση της επίτιμης εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Η απολογία του αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη ενώ στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή.