«Βόμβα» έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καθώς δήλωσε ότι η Συνθήκη New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα μπορεί να πάψει να ισχύει το 2026.

«Αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης New START, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο του 2022. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφωνήσει σε χρονοδιάγραμμα για νέες συνομιλίες.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καθώς οι ΗΠΑ έλαβαν πλέον την απόφαση να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, δεν έχει κανένα νόημα για τη Μόσχα να συζητήσει με το Κίεβο ή αυτούς που κινούν τα νήματα της ουκρανικής κυβέρνησης – «μαριονέτας» το τέλος του πολέμου, τουλάχιστον το τρέχον διάστημα, τόνισε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ στην ίδια συνέντευξη.

Κατά την άποψη του Ριαμπκόφ, ουδείς στη Δύση έχει αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης είπε πως θα χρειαστεί να γίνουν «μικρά βήματα» για να πλησιάσουν σε συμφωνία για διμερή ζητήματα που εκκρεμούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η τακτική των μικρών βημάτων θα μας επιτρέψει να φθάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα», είπε ο Ριαμπκόφ.

Απίθανη η ανταλλαγή όλων των κρατουμένων

Μόσχα και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν για την ανταλλαγή κρατουμένων, όμως μοιάζει απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανταλλαγή όλων των προσώπων που κρατά η μια και η άλλη χώρα, είπε ακόμη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το 2022 οι δύο χώρες αντάλλαξαν τη Μπρίτνεϊ Γκράινερ, αστέρι του μπάσκετ, με τον Βίκτορ Μπουτ, διαβόητο έμπορο όπλων. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που φυλακίστηκε το 2020 από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Για τη Ζαπορίζια

Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην περιφέρεια Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού, είναι δύσκολες και το Κίεβο μοιάζει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ανέφερε ακόμα ο Ριαμπκόφ.

«Καθώς συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις με τον ΔΟΑΕ (σ.σ. τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας), δεν θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσουμε πληροφορίες για τις παραμέτρους της ζώνης ασφαλείας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν προχωρά με ευκολία», επισήμανε ο διπλωμάτης.

«Παραδώσαμε τις προτάσεις μας στον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού. Εξ όσων γνωρίζουμε, το Κίεβο δεν έχει ακόμη δώσει ξεκάθαρη απάντηση στην πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΟΑΕ. Κατά τα φαινόμενα απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ