Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται και αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, στη νέα απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί κατά το συνταξιοδοτικού προγράμματος Μακρόν.

Η κινητοποίηση που αφορά κυρίως τον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης  θα ακολουθήσει αυτήν της 19η Ιανουαρίου στην οποία μετείχαν συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Μακρόν.

Το νέο συνταξιοδοτικό  νομοσχέδιο που προωθεί ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Τα συνδικάτα, τα οποία παρουσιάζουν ενότητα, ελπίζουν και αύριο, Τρίτη, η συμμετοχή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την κινητοποίησης της 19ης Ιανουαρίου ώστε να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών, ενώ την ελπίδα τους στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.
Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει «να καταστρέψει τη χώρα».

Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, «δεν θα πάει πολύ μακριά». «Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί», όπως έκρινε.

Κι άλλα κόμματα, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, επέκριναν επίσης τη θέση της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου «Αναγέννηση» δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ