Ταξίδι στην Ιαπωνία για προσέλκυση επενδύσεων πραγματοποιεί ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συνοδεύεται από τους κυρίους Πιερρακάκη και Φραγκογιάννη και  τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ήδη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η όλη παρουσίαση πήγε πολύ καλά, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει, μεταξύ άλλων:

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης του πρωθυπουργού
Η νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
Οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Η πολιτική μείωσης φόρων με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “αφύπνιση” για όλους και ανέδειξε την ανάγκη της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino και την Πριγκίπισα Akishino.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino στο Τοκίο. Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyυki Hosoda στην επίσημη κατοικία του Προέδρου της Βουλής στο Τοκίο. Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος δε στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Πάντα σύμφωνα με την ΕΡΤ και τον ανταποκριτή της στο Τόκιο, ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας ομόλογός του θα υπογράψουν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Ιαπωνίας. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο και ανοίγει μια νέα σελίδα, καθώς τις αναβαθμίζει σε στρατηγικού χαρακτήρα.