Την οργή του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η νέα πρόκληση στην οποία προέβη η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο τη Θράκη και κάνοντας λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη.

Το ΥΠΕΞ απάντησε στο προκλητικό tweet του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μάλιστα παραθέτει μία φωτογραφία του εθνικιστή μουσουλμάνου ηγέτη, Αχμέτ Σαδίκ με ένα πανό που γράφει «Το έγκλημα μας είναι ότι είμαστε Τούρκοι στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», ενώ γίνεται λόγος για τις ενέργειες της Τουρκίας που «οδήγησαν την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Το προκλητικό tweet του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στο tweet του ότι: «Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».

Ποιος ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ

Ο Αχμέτ Σαδίκ γιατρός στο επάγγελμα από την Κομοτηνή. Αποφοίτησε από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κομοτηνής, «Τζελάλ Μπαγιάρ» και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Σαδίκ θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Τη δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.

Τον Μάρτιο του 1990 ο εθνικιστικός οργανισμός «Τουρκική Εστία» (Τουρκικά: Türk Ocakları) βράβευσε τον Σαδίκ για την προσπάθειά του να ενισχύσει την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από Ελληνικό δικαστήριο γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του (Guven) διακηρύξεις ότι είναι «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή.

Παρέμεινε στη φυλακή περί τους δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.