Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο πολλές χώρες, ανακοίνωσε απόψε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γαλλία, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Προετοιμασίες για την πιο σκληρή φάση του πολέμου στην Ουκρανία

«Μέχρι σήμερα, πολλές χώρες έχουν επισήμως επιβεβαιώσει ότι συμφωνούν να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα στην Ουκρανία», είπε ο Βαντίμ Ομελτσένκο. «Οι όροι παράδοσης ποικίλλουν ανά περίπτωση. Χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο Ομελτσένκο δεν ανέλυσε πόσα άρματα έχει υποσχεθεί η κάθε χώρα.

Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και πολλές άλλες δυτικές χώρες ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να στείλουν άρματα στην Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών.

Η Πολωνία

Νωρίτερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία πέρα από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί, δήλωσε

Η Βαρσοβία, η οποία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν επίσης, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε την Τετάρτη.

PT-91 και Leopard

«Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 άρματα μάχης πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία ανέφερε ότι έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα για να εμποδίσει το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, 30 από αυτά τύπου PT-91. Και πέρα από αυτά, 14 άρματα μάχης, Leopard 2, δικής μας κατοχής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters