Η κυβέρνηση της Ιταλίας ξεκίνησε επίσημες, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, για την πώληση του 40% της ιταλικής Ita.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η προσφορά της γερμανικής εταιρείας θεωρείται συμβατή με το διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ιta. Η υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένεται τον Μάρτιο και της οριστικής τον Ιούνιο.

Από την Άνοιξη, ήδη, η Lufthansa θα έχει καθοριστικής σημασίας συμμετοχή στις εμπορικές επιλογές της Ita, ενώ μεσοπρόθεσμα ειναι πιθανό να προχωρήσει στην αγορά της πλειοψηφίας του πακέτου μετοχών της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο της Alitalia.

Η συγκινητική τελευταία πτήση της Alitalia

Τίτλοι τέλους γράφτηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2021 για την Alitalia, καθώς ύστερα από 75 χρόνια λειτουργίας η αεροπορική εταιρεία είπε «arrivederci», με την Ιταλία να αποχαιρετά και ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της.

Στην τελευταία πτήση της εταιρείας από το Κάλιαρι της Σαρδηνίας στη Ρώμη, η συγκίνηση του πληρώματος και των επιβατών ήταν εμφανής.

Η κακοδιαχείριση, οι λάθος στρατηγικές επιλογές, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οδήγησαν την Alitalia στην οικονομική καταστροφή. Από το 2017, εξάλλου,  ήταν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Έτσι, η Alitalia παρέδωσε στον διάδοχό της, την Ita, μια εντελώς αυτόνομη εταιρεία, που παρέλαβε το 1/4 των εργαζομένων της Alitalia και σχεδόν τα μισά αεροσκάφη.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ούτε η Ita τα κατάφερε…