Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης προσέφυγαν οι συνήγοροι της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, της Σίλβια Παντσέρι, κατά της απόφασης έκδοσης της πελάτισσάς τους στο Βέλγιο, η οποία ελήφθη από το εφετείο της Μπρέσια.

Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσής της συζύγου του Παντσέρι, της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι.

Οι δύο αυτές υποθέσεις αναμένεται να εξετασθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς της Μπρέσια, πάντως, οι συνθήκες κράτησης στις βελγικές φυλακές δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που είχαν αμφισβητήσει οι δικηγόροι της Σίλβια Παντσέρι και της μητέρας της.

«Θέλει απλώς να συνεργαστεί»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού Μέσου France24, ο Παντσέρι είναι το κεντρικό πρόσωπο του δικτύου, που χρονολογείται από το 2014, το οποίο δωροδοκούσε σε μετρητά, με χρηματοδότηση από το Κατάρ και το Μαρόκο, ενώ ο ο δικηγόρος του λέει ότι δεν θα κρατηθεί.

«Πίσω από τον όρο «μάρτυρας του κράτους» τείνουμε να ακούμε «καρφί», αλλά ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός, είναι απλώς κάποιος που θέλει να συνεργαστεί», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κεν.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανείς δεν του δίνει τίποτα δωρεάν. Αποφάσισε να διασφαλίσει μόνος του την κατάστασή του και να διαπραγματευτεί την ποινή του», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κεν.

Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι στις 17 Ιανουαρίου, προς έκπληξη πολλών, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τον Αντόνιο Παντσέρι σε σχέση με το Qatargate, όπως έχει γίνει γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σημειώνει το ρεπορτάζ, είναι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, την οποία χαρακτηρίζει ως το δημόσιο πρόσωπο του σκανδάλου, αν και ο Παντσέρι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από αυτό.

Ο Παντσέρι έχει παραδεχτεί ότι συμμετείχε στο δίκτυο διαφθοράς και είναι διατεθειμένος να πει με ποιους συνεργάστηκε, με αντάλλαγμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μικρότερη του ενός έτους.

«Δεν είναι απλώς ότι θα εξηγήσει ότι «την τάδε ημέρα έλαβα για πρώτη φορά 1.000 ευρώ», θα πρέπει να εξηγήσει όλο το ιστορικό», δήλωσε ο Κεν.