Δεν έχουν τέλος τα ντοκουμέντα από το «εμπόριο ελπίδας» που έκανε ο 66χρονος ψευτογιατρός προκειμένου να πείσει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ότι ακολουθώντας τις θεραπείες τους θα μπορέσουν να οδηγήσουν.

Σε βίντεο ντοκουμέντα που παρουσίασε η εκπομπή T-Live, διακρίνεται ο ψευτογιατρός να εξηγεί αναλυτικά σε οικογένεια ασθενούς που δυσκολευόταν να περπατήσει όλα όσα προσφέρει η θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

«Σε ένα μήνα θα έχει τεράστια διαφορά. Τώρα η διαφορά αυτή θα είναι να μπορώ να οδηγήσω; Δεν το ξέρω, αλλά ξέρω ότι θα έχει τεράστια διαφορά από τώρα. Όπως και τώρα έχει τεράστια διαφορά με πριν έναν μήνα. Εσύ… Εσείς… μπορεί να μην την καταλαβαίνετε τη διαφορά αυτή, αλλά ένα χτίσιμο ενός εγκεφάλου έχει τεράστια… Είναι σαν αυτό που έλεγα ότι έχει ένα λάστιχο ξεφουσκωμένο με 5 λίμπρες και δεν πάει… Το κάνει 7 λίμπρες δεν πάει… Το πας 10 δεν πάει… Το πας 15 δεν πάει… Στο 20 ξεκινάει να πηγαίνει», ανέφερε.

«Στο πόσο γρήγορα θα φουσκώσει το λάστιχο ή στο πόσο δύσκολα ή στο πόσο γρήγορα θα απορροφήσει ο εγκέφαλός σου, είναι θέμα του εγκεφάλου, αλλά συνήθως συμβαίνει γρήγορα. Δηλαδή στο πρώτο δίμηνο, τρίμηνο συμβαίνει. Έτσι; Στην κατάσταση, στην οποία ήσουν. Έτσι; Στην κατάσταση στην οποία ήσουν», συμπλήρωνε προσπαθώντας να πείσει τα θύματά του.

«Και για δουλειά ακόμα. Ένας μήνας δουλειά για το κεφάλι, είναι τεράστια δουλειά. Η συνέχεια είναι να κάνουμε στις 26 με 28 την κυτταρική και να μπορέσεις μετά από αυτή να ελαττώσουμε τα πεπτίδια και θα κάνουμε τα συγκεκριμένα δύο που θέλουμε, δηλαδή την παρεγκεφαλίτιδα και το πάνω μέρος του εγκεφάλου, τα οποία θα σπρώχνουν συνέχεια την κίνηση πίσω και στο κέντρο. Δεν έχει άλλη συνέχεια, αυτό είναι και θα το συνεχίσουμε αυτό μέχρι να γεμίζει, να γεμίζει, να γεμίζει, να γεμίζει, να βγάζει περισσότερη και περισσότερη κίνηση», έλεγε ακόμα.

«Π.χ. γιατί είπαμε τέλος Απριλίου δεν ξέρω αν θα οδηγώ, αλλά να μπορώ να πάω π.χ. να πάω για έναν καφέ μόνη μου, λέω εγώ τώρα», ρώταγε η κοπέλα.

«Ή να σε πάει κάποιος ή να περπατήσεις με ένα μπαστουνάκι ή να περπατάς μόνη σου. Είναι διαφορές που θα δημιουργηθούν σιγά σιγά», απαντούσε ο ψευτογιατρός.

Οι απαντήσεις στις αντιρρήσεις των θυμάτων

Παρόλη όμως την προσπάθεια πειθούς και νουθεσίας που έκανε ο ψευτογιατρός, οι συγγενείς της γυναίκας έβλεπαν την κατάστασή της αντί να βελτιώνεται και να είναι έτοιμη να οδηγήσει να επιδεινώνεται, έτσι αποφάσισαν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω e-mail.

«Η κοπέλα δεν είναι καλά, έχει αυξημένη σπαστικότητα και πόνους. Το διαπίστωσες την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν είναι καλά. Τα χέρια της είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά και με δυσκολία φτάνουμε στο μπάνιο. Μίλα σε παρακαλώ γιατί περνώντας ο καιρός πέφτει ψυχολογικά. Ήταν πολύ καλύτερα όταν πήγαινε στο προηγούμενο κέντρο θεραπειών γιατί έβγαινε, έκανε την άσκησή της, έπινε καφέ στην καφετέρια, ενώ 1,5 χρόνο τώρα κλείστηκε μέσα, περιμένοντας όπως της είπατε να γίνει σίγουρα καλά», ανέφερε σε e-mail.

Μάλιστα σε βίντεο διακρίνεται ο ψευτογιατρός να λέει στην οικογένεια πως η γυναίκα σημειώνει πρόοδο καθώς η κίνηση που κάνει τώρα είναι διαφορετική και η λεκάνη πλέον μένει σταθερή. «Το σώμα σου είναι πιο σουλουπωμένο στη βάδιση σου. Δηλαδή με κύτταρο αυτό που κάνει το πεπτίδιο είναι να ερεθίζει την περιοχή του εγκεφάλου για να υποδεχθεί το κύτταρο».

«Το παιδί υποφέρει και κινητικά ουδέποτε υπήρξε σε αυτήν την κατάσταση. Χθες δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε μέχρι το μπάνιο. Τον τελευταίο καιρό χάνει και πολλά μαλλιά. Βλέποντας τι μας έλεγες πέρυσι τέτοιον καιρό μετά το δεύτερο κύτταρο που κάναμε, μου έλεγες ότι θα ξανακάνουμε τα Χριστούγεννα θα είναι αυτόνομη. Έναν χρόνο μετά το παιδί είναι χάλια, ανέφερε άλλο μήνυμα της οικογένειας σε e-mail.

Τότε προσπαθούσε να πείσει την οικογένεια λέγοντας πως «όταν θα κάνεις την κυτταρική θα είναι ακόμα πιο χειρότερα τα πράγματα, θα έχει μεγαλύτερη δουλειά ο εγκέφαλος και θα έχει πιο τακτά διαστήματα το βάρος γιατί η αναπαραγωγή  γίνεται 15-20 μέρες».

Μάλιστα σε ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε το T-Live ο ψευτογιατρός ζητάει 25.000 ευρώ από οικογένεια για τα βλαστοκύτταρα.

Πάντως στην απολογία του υποστήριξε: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τη θεραπεία που εφάρμοζε ο Γερμανός γιατρός. Δεν μετέφερα ποτέ πεπτίδια στην Ελλάδα για τη θεραπεία αυτή. Η μητέρα και η κόρη συνομίλησαν με τον Γερμανό αυτό από τον οποίο μεταφέρονταν οι ίδιες τα πεπτίδια.

Μάλιστα σε ένα βίντεο διακρίνεται πως «πουλούσε» ελπίδα σε απελπισμένα θύματα. «Δεν έχει νόημα να κλαις ή να υποχωρείς. Το νόημα είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην γίνεις καλύτερα και θα γίνεσαι συνέχεια καλύτερα», έλεγε.

Άφωνοι οι νευρολόγοι από αυτά που άκουγαν

Μάλιστα στην εκπομπή ήταν καλεσμένος ο νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος που έμεινε άφωνος με όσα άκουσε στα βίντεο.

«Νομίζω ότι χρησιμοποιούσε κάποιους ιατρικούς όρους γιατί απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν είχαν τη γνώση να κάνει κριτική. Το βίντεο δεν χρήζει επιστημονικής κριτικής. Δεν υπάρχει καμία επιστημονικότατα. Έχει κάνει συνονθύλευμα ιατρικών λέξεων προσπαθώντας να δώσει μία επιστημονικότατα σε αυτά που λέει».

Ο γιατρός εξήγησε ότι τα πεπτίδια δεν έχουν σχέση με τους νευρολόγους και πως ο όρος «βονζονιακό γλυκογόνο» που χρησιμοποίησε ο φυσικοθεραπευτής δεν τον εντόπισε σε οποιαδήποτε μελέτη, δείχνοντας πραγματικά σοκαρισμένος από τα όσα άκουγε.