Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι του ζητήθηκε να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη της Λευκορωσίας, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρεί το Κίεβο πιθανή απειλή.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκάλυψε την πρόταση που ισχυρίζεται ότι του έγινε, σε σύνοδο της λευκορωσικής κυβέρνησης και  αξιωματούχων των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατά την οποία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ότι επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της από τη Δύση για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία.

«Μας ζητούν να μην πάμε σε πόλεμο με την Ουκρανία σε καμία περίπτωση, να μην μετακινήσουμε τα στρατεύματά μας εκεί. Μας προτείνουν να συνάψουμε σύμφωνο μη επίθεσης», σημείωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται το Belta.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές από τα σχόλιά του αν η ίδια η Ουκρανία ή η Δύση έκανε την πρόταση αυτή που ο Λευκορώσος ηγέτης υποστηρίζει ότι του ετέθη.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις του Λουκασένκο. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει νέα επίθεση στη χώρα τους από το βορρά.

«Μακροπρόθεσμο σχέδιο της Δύσης να αποσταθεροποιήσει την Λευκορωσία»

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει «προς το παρόν» αν ο Λουκασένκο θα συζητήσει την πρόταση, που υποστηρίζει ότι του έκαναν με τον Πούτιν.

Το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το λευκορωσικό έδαφος για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, δικά του στρατεύματα δεν έχουν μέχρι στιγμής πολεμήσει στην Ουκρανία, αλλά το Μινσκ έχει εντείνει την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση με ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.

Στην ίδια ομιλία του, την οποία επικαλείται το Belta, ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι φιλοξενεί μαχητές που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο της Δύσης» να αποσταθεροποιήσει τη χώρα του.

«Δεν ξέρω γιατί οι Ουκρανοί το χρειάζονται αυτό», διερωτήθηκε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του θα απαντήσουν με σκληρότητα σε οποιαδήποτε απειλή στην εσωτερική τάξη, πρόσθεσε ο Λουκασένκο κατά την ίδια συνεδρίαση και σημείωσε ότι δεν θέλει επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών του 2020/21 εναντίον του, για τις οποίες τότε είχε πει ότι αποτελούσαν μέρος μιας συνωμοσίας της Δύσης για την αλλαγή καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ