Στο 7,5% είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε το διάστημα 19 – 23 Ιανουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.205 ατόμων, που σημαίνει πως έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα με 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4%, ενώ το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει ποσοστό 2,5% και μένει εκτός Βουλής.

Με πέντε κόμματα η νέα Βουλή

Ένα στοιχείο της έρευνας που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι μόνο πέντε κόμματα καλύπτουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενόψει της πρώτης, κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι τα πέντε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 3%, ενώ στο όριο βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Δεύτερη ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη

Στο ερώτημα «σε ποιον θα προτιμούσατε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 39% στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 32% απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Το 22% απάντησε σε «κανέναν από τους δύο».

Πιο «κεντρώος» ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την κούρσα με 29%, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22%, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 16%, ενώ «κανένας από τους τρεις» απάντησε το 25% – μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή, από αυτά που συγκεντρώνει καθένας από τους δύο βασικούς διεκδικητές του κεντρώου χώρου, Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η ΝΔ δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση (σε ποσοστό 31%), όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας με 11% (συνολικά, 42%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 18% αντίστοιχα (συνολικά, 30%).