«Εντολή για δεύτερη φορά στην προκοπή» ζήτησε, ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός . Μίλησε το βράδυ σε εκδήλωση, με τίτλο «European Youth Day – Powered by ONNEΔ» στην αίθουσα «Ιφιγένεια» του «Ελληνικού Κόσμου», και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορείτε να ρισκάρετε περιπέτειες ακυβερνησίας». Δεν δίστασε ωστόσο να ρίξει και ένα «καρφί» για Τσίπρα κάνοντας λόγο για «κάποιους που, αντί για λύσεις, προτείνουν σποτάκια με «how to», χωρίς να έχουν το «know how» και με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί trendy, αλλά τελικά κινδυνεύει να γίνει, όπως έλεγαν τα παιδιά μου… cringe» (σ.σ. αναφερόμενος στα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ)

Όσον αφορά τους κινδύνους από την απλή αναλογική ανέφερε (και αυτό το λέει για πρώτη φορά εάν δεν κάνω λάθος) ότι η παγίδα της απλής αναλογικής μπορεί να μετατραπεί σε εφαλτήριο νίκης.

***
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Προεδρικό

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ωστόσο να γίνει δεκτός σήμερα το απόγευμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μια συνάντηση με ενδιαφέρον

***
Γιατί η ΝΔ ζητεί από τώρα εκλογικούς αντιπροσώπους;

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποια μηνύματα (e- mails τα λένε στα κόμματα) που μπορεί άθελά τους να προδώσουν σημαντικά γεγονότα. Ένα τέτοιο e-mail στάλθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας προς όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Ήταν ένα «εσωτερικό» μήνυμα που δεν δημοσιοποιήθηκε. Τι έλεγε αυτό το e-mail; Αφού σημείωνε πως «οι εκλογές που ακολουθούν τους επόμενους μήνες είναι οι πιο κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας όχι μόνον για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες και τις επόμενες γενιές…», ζητούσε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια. Με δυο λόγια όταν λέμε «ζητούσε», εννοεί ότι τους «ζητεί αμέσως».

Η απορία όσων έλαβαν αυτό το εσωτερικής λήψης e-mail ήταν μία και μοναδική: Γιατί άραγε μας ζητούν από τώρα, στις 21 Ιανουαρίου, τη στιγμή που η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι εκλογές, θα γίνουν τους επόμενους… μήνες; Οι πάντες γνώριζαν ότι εκλογικοί αντιπρόσωποι ζητούνται να βρεθούν λίγο πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου του 2019 ζητήθηκαν εκλογικοί αντιπρόσωποι στις αρχές Μαΐου.

***
Ειδική συνέντευξη για τις… εκλογές

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες και πριν αποχωρήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε, γελώντας, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα κάνουμε ειδική συνέντευξη Τύπου, μόνο για την ημερομηνία των εκλογών, τα υπέρ και τα κατά».

***
Οι Ιλλουμινάτι και το… μαξιλάρι

Με τη φράση «Ιλλουμινάτι» που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή (πρώτη) θεματική συνέντευξή του, πολλοί αναρωτήθηκαν άραγε τι εννοούσε; Ήταν, μου λένε, μια δεικτική αναφορά σε «Ιλλουμινάτι» – όπως τους χαρακτήρισε – οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι ασκούν κριτική στην επιδοματική της κυβέρνησης. «Αμφιβάλω αν έχουν πάει ποτέ στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσουν για το νοικοκυριό τους», σχολίασε σκωπτικά. Στόχος του, να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής του Μαξίμου στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Ποιοι ήταν όμως οι Ιλλουμινάτι;

Οι Ιλλουμινάτι (λατινικά: Illuminati, κυριολεκτικά: Πεφωτισμένοι) είναι μέλη μυστικών εταιρειών, τα οποία ισχυρίζονται ότι φωτίζονται άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια. Τέτοιες αιρέσεις παρουσιάστηκαν στην Ισπανία, στη Βαυαρία και στην Πικαρδία. Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οι Ιλλουμινάτι προσέγγισαν τον Ελευθεροτεκτονισμό. To 1907 μετέφεραν την έδρα τους στο Βερολίνο, όπου διατηρήθηκε η μυστική αυτή εταιρεία μέχρι σήμερα, έχοντας παράλληλα βλέψεις για παγκόσμια κυριαρχία.

Ψάχνοντας όμως στα λεξικά βρήκα και τούτο: «Ιλλουμινάτι, ονομασία μελών περιβόητης μυστικής εταιρείας, (παλαιοδιαθηκική αίρεση) που ιδρύθηκε στις 1 Μαΐου του 1776 και ευαγγελιζόταν την παγκόσμια διακυβέρνηση. Ιδρυτής ήταν ο Άνταμ Βάισχαουπτ (Adam Weishaupt 1748-1830)»

Λόγος στη χθεσινή συνέντευξη έγινε και για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα αφήσει η κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι…» και να του απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

***
Το προεκλογικό γαλάζιο σύνθημα

Εκείνο που πρόσεξα στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για τα θέματα της οικονομίας, είναι ότι ξεχώρισε στο φόντο μία λέξη από εκείνο το τρίπτυχο της ΔΕΘ. «Συνεχίζουμε» αναγραφόταν στο γαλάζιο – τι άλλο(;) – background. Μαθαίνω λοιπόν ότι αυτό το φόντο έχει αποφασιστεί από τα κεντρικά να μείνει σταθερό και στις υπόλοιπες πρωθυπουργικές συνεντεύξεις. Η λέξη «Συνεχίζουμε» λοιπόν θα κυριαρχεί πάντα. Αλλά οι… υπότιτλοι θα αλλάζουν ανάλογα με τη θεματική. Κοινώς, ανάλογα με όσα θα θελήσει κάθε φορά να προτάξει η κυβέρνηση (και) σε επίπεδο επικοινωνίας ως «δεσμεύσεις» επόμενης τετραετίας. Στην περίπτωση της οικονομίας, ας πούμε, ήταν οι λέξεις «ανάπτυξη, αύξηση μισθών, νέες δουλειές».

***
Γιατί οι Τούρκοι στέλνουν UAV τα μεσάνυχτα;

Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (κατά ακρίβεια ήταν 23.39) όταν το ΓΕΕΘΑ έστελνε το παρακάτω σήμα: «’Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια». Μεσάνυχτα Κυριακής; Οι Τούρκοι προκαλούν με υπερπτήσεις UAV πάνω από ελληνικά νησιά; Γιατί άραγε; Γιατί τόση η μανία των Τούρκων να προκαλούν νύχτα; Τα UAV πετούν χωρίς πιλότο (pilotless) αφού ο χειρισμός τους γίνεται από απόσταση, έχουν μικρό ίχνος ραντάρ και πετούν σε μεγάλα ύψη. Επιπλέον μπορούν να πετούν για πολύ ώρα και καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα από τα μαχητικά. Δεν μπορούν να δεχτούν υποδείξεις μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψουν την περιοχή καθόσον δεν πρόκειται για επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ακόμη και ο εγκλωβισμός τους από τα συστήματα αεράμυνας δεν μπορεί από μόνος του να τα αποτρέψει από την είσοδο και την παραμονή τους στο ελληνικό FIR». Βεβαίως να ξέρετε ότι αυτά τα «μηχανάκια», όπως τα αποκαλούν οι πιλότοι μας μπορούν, όταν και όποτε χρειαστεί, εύκολα να αντιμετωπισθούν και ας προσπαθούν οι Τούρκοι να… «γκριζάρουν», είτε είναι μέρα είτε νύχτα περιοχές στον εθνικό εναέριο χώρο.

***
Η απογείωση της «Οχιάς» ενώπιον του Πρωθυπουργού

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, έχει προγραμματισθεί να απογειωθεί με κατεύθυνση την 115 Πτέρυγα Μάχης το 5ο Viper («Οχιά»). Η απογείωσή του θα γίνει, όπως έχει προγραμματισθεί ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει συνομιλία και με τους πιλότους. Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι – Τανάγρα, όπου θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητές της και θα περιηγηθεί τα “εργοτάξια” όπου εξελίσσονται έργα που αφορούν F-16 (αναβάθμιση στην κορυφαία διαμόρφωση “V”), επαναφορά σε πτητική κατάσταση των C-130, αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΡΦΝΣ) P-3B Orion, κ.λπ.

***
Νέα παρέμβαση Σαμαρά αυτή τη φορά σε πίτα

Η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, μετά την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, αναμένεται με ενδιαφέρον. Γιατί κάποιοι περιμένουν νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, ειδικά μετά από όσα είπε (ή δεν είπε) στην παρουσίαση του Ιδρύματός του. Αύριο (25 Ιανουαρίου) ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, διοργανώνει εκδήλωση για τα 8 χρόνια του στη Βουλή κι επίσημος καλεσμένος είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Η εκδήλωση, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα γίνει στην αίθουσα Ολυμπία του ξενοδοχείου Royal Olympic. Να σημειώσω ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνήθως δεν πάει σε πίτες και αυτή τη φορά όμως δήλωσε πως θα πάει στον Κώστα Βλάση, ο οποίος πολύ πιθανόν να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης.

***
Πυρακτωμένα κουκουνάρια

Μπορεί έως και σήμερα οι γνωστοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων να είναι οι Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν, ωστόσο όπως μαθαίνουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κατάλογος των εμπλεκομένων αναμένεται να διευρυνθεί. Και τα ίδια πρόσωπα δεν εμπλέκονται μόνον στις υποκλοπές, αλλά και σε άλλα projects που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως βρίσκονται από πίσω. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως οι υποκλοπές είναι στα τα πυρακτωμένα κουκουνάρια που σκάνε και μεταδίδουν παντού τις φλόγες…

***
Οι καθαρίστριες στα ελληνικά νοσοκομεία

Ενα βιβλίο που αξίζει να προσεχθεί από μια συγγραφέα… έκπληξη, παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στο roof garden Olympias (Αθηνάς 57). Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο: «Παραδειγματικές εργάτριες – Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία». Συγγραφέας η κόρη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η Νεφέλη Στουρνάρα η οποία προσεγγίζει ένα σαφώς διαφορετικό θέμα.

***
Η Τσαπανίδου, το Bella Ciao και ο πιανίστας κάτω από τα αστέρα

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Πόπη Τσαπανίδου συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την ανακοίνωση των καθηκόντων της δεν είχε καταφέρει να έρθει σε επαφή μαζί τους, διότι νοσηλεύτηκε με πνευμονία στο νοσοκομείο. Η είδηση όμως ήταν αλλού. Γιατί η γνωριμία της Πόπης Τσαπανίδου με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ έγινε με τη συνοδεία… πιάνου. Ο πιανίστας, που φρόντισε να παίξει με φόντο την Ακρόπολη και με φόντο τα αστέρια στον ουρανό, δεν ήταν άλλους από τον υποψήφιο βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη. Τι έπαιξε: Ε, μα πρώτα το Bella Ciao ( τραγούδι κατατεθέν πολλών Συριζαίων που το σιγοτραγούδησαν όλοι) και μετά ο πιανίστας εισήλθε στο ελληνικό ρεπερτόριο (όπως το «Φίλα με», «Πήρα κόκκινα γυαλιά», «Το Χειροκρότημα» «Το τραγούδι των συντρόφων» και άλλα). Προσφέρθηκαν κρασιά (από την Κεφαλονιά, πατρίδα του κ. Φαραντούρη), finger food και το γεγονός ότι η όλη εκδήλωση για την Τσαπανίδου έκλεισε εκεί γύρω στις 3 το πρωί, ίσως και αυτό να αποτελεί επιπλέον είδηση.