Το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων υπουργείων ενώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι φυσικά σε κάποιον έκτακτο ανασχηματισμό που θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία λίγο προ της κάλπης, αλλά για τις ανάγκες της πρώτης θεματικής συνέντευξης Τύπου που θα δώσει τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός βγαίνει ο ίδιος μπροστά για την προβολή πεπραγμένων διακυβέρνησης – στην πρεμιέρα θα έχουμε οικονομία, επενδύσεις και αγορά εργασίας – αλλά και για την παρουσίαση στόχων-δεσμεύσεων της περιόδου 2023-2027. Κοινώς, ο Πρωθυπουργός θα τρέχει από συνέντευξη σε συνέντευξη μέχρι τις κάλπες, καθώς δεν βάζει φρένο στην εκστρατεία στην Περιφέρεια με διήμερες περιοδείες και συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά Μέσα. Αρα γιατί ανοίγει αυτόν τον νέο κύκλο δημόσιας παρουσίας;

Το σκεπτικό είναι ότι στις εφ’ όλης της ύλης συνεντεύξεις στην Περιφέρεια πολλοί εστιάζουν τελικά στις… ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου (βλ. «πότε θα γίνουν εκλογές;», «με ποιους θα συνεργαστείτε;» και πάει λέγοντας), ενώ η κυβέρνηση θέλει να προβάλει άλλα. Ετσι στις επαναλαμβανόμενες θεματικές… ΔΕΘ στην Αθήνα στόχος είναι και οι θεματικές απαντήσεις. Με λίγα λόγια, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι ο Μητσοτάκης θα δίνει απάντηση (προφανώς θα ανοίγει το μικρόφωνό του αλλά όχι τα χαρτιά του) σε ερωτήματα που θα κινούνται εκτός θεματικής. Για την ιστορία, μετά την πρεμιέρα στην Αθήνα θα ακολουθήσει νέα γενική συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεκριμένα, όπου ο ίδιος θα βρεθεί σε διήμερη περιοδεία την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (25-26 Ιανουαρίου).

***

Θα κόβουν πίτες ως το Πάσχα

Από πίτα σε πίτα διακτινίζονται από τις αρχές του έτους υπουργοί και βουλευτές και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη όσο ο ορίζοντας της κάλπης έρχεται πιο κοντά.

Προεξοφλώ ότι αρκετοί θα ψάχνουν το φλουρί σε διάφορες τελετές μέχρι να φτάσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Από την πλευρά μου, ωστόσο, στέκομαι σε άλλα μηνύματα που συνοδεύουν την κοπή της πίτας, ιδίως εάν το μαχαίρι το κρατούν υπουργοί. Για παράδειγμα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τους φίλους και ψηφοφόρους του, σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας, έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με καμιά δεκαπενταριά βουλευτές.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι στην εκδήλωση ερμήνευσαν την παρουσία Κεραμέως και ως σήμα για δισταυρίες στα βόρεια προάστια της άλλοτε Β’ Αθήνας, όπου εκλέγεται και ο Χατζηδάκης. Ενδεχομένως απέναντι σε ένα άλλο δίδυμο που φαίνεται να αναδεικνύεται στις ίδιες γειτονιές στης Β1 εκλογικής περιφέρειας, εκείνο των Αδωνη Γεωργιάδη και Νίκου Παπαθανάση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, βέβαια, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί και στην πίτα του υπουργού Εργασίας, εάν δεν βρισκόταν την ίδια ώρα στο Νταβός – κατευθείαν από το Ντουμπάι…

Του Κώστα Μητρόπουλου

***

Ο Παππάς, ο Καλογρίτσας και οι ανησυχίες της Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου, σχεδόν σε κατάσταση απόγνωσης, βλέπουν μια σειρά από δίκες με βαρύ πολιτικό αποτύπωμα να κορυφώνονται στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Από τις δίκες του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο έως τη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, τα περιθώρια για ελιγμούς είναι στενά.
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο από τη δίκη του Νίκου Παππά να ανοίξει ένας παράλληλος φάκελος που οι εισαγγελικές αρχές θα βάλουν σε κίνηση ακόμη και κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο. Αναφέρομαι σε εκείνο το τμήμα της κατάθεσης της Ευθαλίας Διαμαντή, της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, όπου γινόταν λόγος για «βαλίτσες με χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για αναφορά που δεν είχε γίνει στην Προανακριτική Επιτροπή, ώστε να ελεγχθεί και δικαστικώς. Και είναι αμφίβολο εάν μια έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει ο πρώην υπουργός ΨΗΠΤΕ με τη μήνυση εις βάρος της γραμματέως…

***

Ομοβροντία αποκαλύψεων

Δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε λεπτομέρειες, ωστόσο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, δεν είναι ο μόνος επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής που «κυνηγάει» την υπόθεση των υποκλοπών. Η στάση του κ. Ράμμου έχει βρει μιμητές.

***

Ο Τσίπρας βάζει μπροστά Χουλιαράκη και Λιάκο

Οριστικό και αμετάκλητο. Αξιόπιστες πηγές, πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να παρουσιάσει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου τους κ.κ. Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο ως τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της οικονομικής πολιτικής στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Με τη συγκεκριμένη επιλογή ο κ. Τσίπρας θέλει να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις μεταφέρει ιδιαιτέρως στον αστικό κύκλο η πρώτη διακυβέρνηση μεταξύ 2015-2019. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο έχουν διακριθεί για τη διαχειριστική τους επάρκεια και έχουν επιβραβευθεί για αυτήν. Ο μεν πρώτος εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας Ελλάδος και ο δεύτερος διατηρεί αντίστοιχη θέση στη Eurobank. Ούτε ο ένας οργανισμός ούτε ο άλλος μπορούν να θεωρηθούν φιλοσυριζαϊκών αντιλήψεων και πεποιθήσεων.

Αντιστοίχως ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να αναθέσει τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, στην περίπτωση που την κατακτήσει πάντα, στον άλλοτε υπουργό Δικαιοσύνης και νυν σύμβουλό του κ. Μιχάλη Καλογήρου. Αυτά τα ολίγα επί του παρόντος από το μέτωπο της Κουμουνδούρου, όπου ετοιμάζονται για τη μητέρα όλων των μαχών, όπως χαρακτηρίζουν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί, κατ’ αυτούς, και η δεύτερη…

***

Ελληνικό gov, βρετανικής έμπνευσης

Σε ένα σύντομο ταξίδι στο Λονδίνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αλεξ Μπούργκχαρτ, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και βουλευτή των Συντηρητικών, και με τον επικεφαλής της  υπηρεσίας της κυβέρνησης υπεύθυνης για την ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, Tom Read. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάντα λέει ότι το gov.uk υπήρξε η έμπνευση για το gov.gr, που έχει λύσει τα χέρια μας με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

***

Ο Κάρολος και το Τατόι

Η επικήδεια τελετή στο Τατόι με τους τόσους εστεμμένους έφερε πιο κοντά την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Ιδρυμα «The Prince’s Foundation, το οποίο ίδρυσε ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος. Υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει αναλάβει την αποκατάσταση της ιστορικής έπαυλης Dumfries House, στο Ερσαϊρ της Σκωτίας. Το μνημόνιο συνεργασίας για το κτήμα Τατοΐου υπογράφεται τον Φεβρουάριο και θα περιλαμβάνει τη λειτουργικότητα του κτήματος Τατοΐου καθώς και τρόπους αποκατάστασης. Στόχος να παραδοθεί στο κοινό, πλήρως ανανεωμένο, το πρώτο εξάμηνο του 2025.

***

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία) αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας που θα κάνει σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ. Ο 71ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, απόφοιτος του Χάρβαρντ, καλός γνώστης της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά δίπλα σε τρεις αμερικανούς προέδρους (Κλίντον, Ομπάμα και Μπους), δεν έρχεται στην Ελλάδα για μια τυπική επίσκεψη. Ερχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για να προωθήσει τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, αναμένεται να διεξαχθεί και η συνάντηση 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια συνάντηση στρατηγικής σημασίας για την Ουάσιγκτον, που θα φέρει στο προσκήνιο όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (όπως οι έρευνες για φυσικό αέριο, προκλήσεις Τουρκίας, Μεσανατολικό, Ουκρανικό κ.λπ.). Στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια πρόκειται να γίνει μια επισκόπηση σε όλα τα θέματα που οι διπλωμάτες τα ονομάζουν «στρατηγικής σημασίας», ήτοι αμυντικά, οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, περιβάλλον και παιδεία. Μετά την Αθήνα ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Αγκυρα, όπου και στην Τουρκία έχει επίσης αρχίσει η προεκλογική περίοδος, με τον Ερντογάν να προσπαθεί για την επανεκλογή του.