Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 22 Ιανουαρίου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων της στάσης Σύνταγμα Μετρό, η παρουσίαση του «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντων», ενός φιλόδοξου οπτικοακουστικού έργου για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά την παρουσίαση του εν λόγω έργου που υπογράφει ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου στη διοργάνωση της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η παρουσίασή του στο Μετρό Συντάγματος (16 – 22 Ιανουαρίου) στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου «ταξιδιού» του, φάνηκε να κινεί το ενδιαφέρον .

Με σύνθεση γραμμένη ειδικά για το αφιέρωμα, ο Γ. Αιόλου «αφηγείται» μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Κατά προέκταση ο συνθέτης δημιουργεί έναν «περίπατο μνήμης» που εκτείνεται σε video installation, με θεματικές ενότητες που ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων. Video, φωτογραφικό υλικό και λογοτεχνικά κείμενα.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι απλώς πληροφοριακό μουσικό “αφήγημα”.

Σε ότι αφορά την προβολή του πρωτότυπου αυτού οπτικοακουστικού θεάματος, στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό, ήταν μια κίνηση φόρου τιμής για την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο, για την οποία συνεργάστηκαν αρκετοί φορείς: η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, του Δίκτυο Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος  Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Οι συντελεστές του έργου ήταν:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος – Γιάννος Αιόλου

Επιμέλεια – τεχνική σύνθεση: N-CODE ΕΠΕ, Οπτικοακουστικές παραγωγές

Ιστορική επιμέλεια – συλλογή αρχειακού υλικού: Βλάσης Βλασίδης,  καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννος Αιόλου

Παραστατική αφήγηση: Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας – Προγραμματισμός: Γιάννος Αιόλου

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Studio Session Orchestra (Strings, Brass)

Πολίτικη Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας

Κανονάκι: Gorkem Saoulis

Κλαρίνο: Κώστας Κωστούλης

Βιολί: Ρήγας Μακρόπουλος

Πιάνο: Γιάννος Αιόλου

Ηχοληψία: Γιάννης Μαυρίδης (Cue Studios), Yannis Saoulis

Μίξη – Mastering: N-CODE

 

———————————————-

Μουσικό θέμα από το αφιέρωμα στην Σμύρνη:

https://youtu.be/F4Ydlxc5_cA

Link της ιστοσελίδας του συνθέτη Γιάννου Αιόλου: https://www.eolou.com