Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για την αποφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση του Qatargate ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για βασανιστήρια.

Ενώπιον των Βέλγων δικαστών η Καϊλή – Η υπερασπιστική της γραμμή

«Ήταν για αρκετές ώρες στην απομόνωση, της είχαν πάρει το μπουφάν ενώ κρύωνε και δεν την άφηναν να περιποιηθεί τον εαυτό της» είπε αρχικά.

«Όπως συμβαίνει στις γυναίκες μία φορά το μήνα είχε πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν ούτε να πλυθεί όλα αυτά σημαίνουν βασανιστήρια, όλα αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος στις κάμερες.

Παράλληλα, στην απολογία της Εύας Καϊλή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει ένα παιδί 22 μηνών που δεν μπορεί να μένει μόνο του, καθώς το βλέπει μόνο μια φορά τον μήνα.

Ως προς την υπερασπιστική της γραμμή, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τονίζοντας ότι άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ η ίδια είναι στην φυλακή.

Εν αναμονή της απόφασης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδας η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών. Η απόφαση για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, αναμένεται από λεπτό σε λεπτό.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κρατείται εδώ και περισσότερο ένα μήνα στις βελγικές φυλακές του Χάρεν, ενώ είχε αιτηθεί προσωρινή αποφυλάκιση με «βραχιολάκι», ωστόσο η εκδίκαση είχε πάρει αναβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεινε στην ίδια υπερασπιστική γραμμή που είχε απο την αρχή που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Υποστήριξε δηλαδή ότι δεν γνώριζε τίποτα για την βαλίτσα και τα χρήματα από το δίκτυο του Qatargate και ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς που πλήττει την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μαζί της στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν και οι δύο δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος.

Η συνεργασία του Παντσέρι με τις αρχές

Η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές δίνοντας αναλυτικά ονόματα και διευθύνσεις όλων των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, φαίνεται πως επηρέαζει την πορεία των ερευνών.

Κι ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται ήδη να έχει ομολογήσει τον χρηματισμό του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα με 140.000 ευρώ, ο κύκλος των εμπλεκόμενων διευρύνεται αφού στο Μιλάνο συνελήφθη την Τρίτη (17/1) και η λογιστρια του Παντσέρι, η οποία φέρεται να συμμετείχε στο ξέπλυμα υψηλών χρηματικών ποσών.

Η Mόνικα Ροζάνα Μπελίνι που οδηγήθηκε στις φυλακές Salvatore του Μιλάνο, θεωρείται ότι ήταν μέλος του δικτύου που ξέπλενε χρήματα που ερχόνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ εδώ και μέρες. Κατηγορείται για εγκληματική δράση διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.