Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια που ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, καθώς από τότε που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, δεν υπήρχε από τις δύο πλευρές διάθεση για συνομιλίες σε τέτοιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν να πάει καλά η συνάντηση και να τα «βρουν» με την Τουρκία, και η γειτονική χώρα να πάρει τα F-16, τη στιγμή που οι ίδιοι οι Τούρκοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να σαμποτάρουν την συνάντηση.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου, συμμετείχε μαζί με τον Ερντογάν, με μία συνάντηση που έγινε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ. Βγήκε από αυτή τη συνάντηση και ανέφερε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν πρόκειται για την ώρα να μπουν στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως θα συνεργαστεί με το Ιράν για την καταπολέμηση του PKK και φωτογράφισε τις ΗΠΑ, ότι συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» – εννοώντας τους Κούρδους – προκειμένου να δημιουργήσουν κράτος.

Τι θα συζητήσουν

Η συνάντηση των δύο Υπουργών θα γίνει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα.

Το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών F-16 αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τελικά τα μαχητικά.

Από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού αναμένεται να τεθούν τα εκκρεμή ζητήματα, δηλ. για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και την διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση με την Δαμασκό, τους S-400 και φυσικά για την κλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.